Bus Fouragehandel meer informatie
Fouragehandel Terug
uw klikpad: Home >>Nieuws >> Mestoorlog met oosterburen   >>

Mestoorlog met oosterburen

<< Nu digitaal winkelen met... | 16/16 | Logi-KAL - een... >>

DÜSSELDORF -  Tussen ons land en Duitsland ontstaat een diplomatiek conflict over het Nederlandse mestoverschot. Dat wordt door boeren vooral over de oostgrens geëxporteerd. Volgens ingewijden is er sprake van een ’mestoorlog’.

javascript:fotovenster(Alleen al vorig jaar exporteerde Nederland zo’n 750.000 ton mest naar Duitsland. Te veel, vindt het milieuministerie in Düsseldorf. Daar is te horen dat Nederlandse boeren te veel varkens hebben, die voor te veel mest zorgen. Die mest gaat daarom vaak over de grens, veelal naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Maar in Noordrijn-Westfalen zijn ze er helemaal niet blij mee. De Duitsers zeggen dat door het giertransport het risico van besmettelijke ziektes als mond-en-klauwzeer bij dieren hoog is. Ook zou het Duitse grondwater met nitraat verontreinigd worden.

Steriliseren

Daarom heeft deelstaatminister Johannes Remmel een brief naar zijn collega in Berlijn geschreven om Nederland hard aan te pakken. Noordrijn-Westfalen heeft Nederlandse boeren via de EU al gedwongen om de mest onder hoge druk en bij 133 graden Celsius te steriliseren. Dan zou het risico van besmettelijke ziektes verkleind worden. Sindsdien is het giertransport uit Nederland met zeventig procent gedaald.

Maar Nederland heeft, zegt het milieuministerie in Düsseldorf, er bij de EU voor gezorgd dat bij deze druksterilisatie vraagtekens geplaatst worden. „We voelen ons door het gedrag uit Den Haag gepasseerd. Dit is tegen de afspraken. Wij hebben de steun van de Duitse deelstaten. Nederland moet inbinden”, zegt een woordvoerder.

In Den Haag reageert men gelaten. „Het principe van vraag en aanbod geldt”, vindt een zegsman bij het departement van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Maar dat wordt in Düsseldorf niet ontkend. Zij willen echter de grondwaterproblemen aanpakken. „Wij willen minder mest. Holland moet zijn problemen zelf te lijf gaan”, valt in de modestad aan de Rijn te horen.

 

http://googleads.g.doubleclick.net/aclk?sa=l&ai=BgfSRmJjxS7DcIdDv-Abq5pzzD4zo5_oBirflhxLAjbcB0NkREAEYASCb6YkGKAI4AFD2usQiYJHMi4XwF6AB8sKW5wOyARB3d3cuYm9lcmRlcmlqLm5syAEB2gEYaHR0cDovL3d3dy5ib2VyZGVyaWoubmwvqQK7yMWX17G0PsgCqND-EKgDAegDLugD7QT1Awo%20
Fouragehandel Bus meer informatie
Over Fouragehandel Bus
 
 
Ruwvoeders  Kiwa  Avih