Bus Fouragehandel meer informatie

Honderden voersilo's moeten direct leeg

<< Conflict over verkoop... | 13/16 | BusTotaal.nl is sponsor... >>

Mengvoerbedrijven moeten per direct voer ophalen bij melkveehouders die voer hebben waarin maïs uit Servië, Roemenie of Hongarije is verwerkt.


 

Opdracht voor deze grootscheepse terughaalactie kreeg de mengvoersector vanmiddag via een email in opdracht van TrustFeed, Nevedi en de NZO. TrustFeed verwacht dat het om honderden melkveehouders gaat. De totale omvang wordt geschat op ruim tienduizend ton. Over het schadebedrag is nog niets bekend.

Aflatoxine

Aanleiding is de verhoogde concentratie aflatoxine die bij twee Nederlandse melkveebedrijven is aangetroffen, vermoedelijk veroorzaakt door besmet veevoer. Dit is nog in onderzoek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begon dit weekend een traceringonderzoek gestart naar een partij maïs die bestemd was voor veevoer. In deze maïs zijn door de autoriteiten in Duitsland overschrijdingen van het gehalte aflatoxine gevonden. In Duitsland zouden 3.600 bedrijven veevoer met deze maïs hebben ontvangen. Ook bleek veevoer met maïs uit Servië geleverd aan varkenshouders in Nederland.

Vernietigd

Volgens TrustFeed moet alle voer worden teruggehaald, ongeacht het inmengingspercentage met de maïs. Het betreft mengvoer en enkelvoudige leveringen voor melkvee. Verwacht wordt dat de operatie enkele dagen kan duren. Mengvoerbedrijven beginnen met het terughalen van het voer waarin procentueel de meeste maïs is vermengd.
Alle voer wordt vernietigd. Hoe snel de melkveehouders over vervangend voer kunnen beschikken, is nog niet bekend.

Tekst: Mascha Scharenb


Fouragehandel Bus meer informatie
Over Fouragehandel Bus
 
 
Ruwvoeders  Kiwa  Avih