Bus Fouragehandel meer informatie
Fouragehandel Terug

Opnieuw vogelgriep vastgesteld

<< Logi-KAL - een... | 2/16 | Aanpak mestfraude... >>

Ter Aar, donderdag 20 november 2014

In Ter Aar in Zuid-Holland, bij Alphen aan den Rijn een kleine 40 kilometer onder Amsterdam is bij een pluimveebedrijf met 3 stallen met in totaal rond 43.000 leghennen zonder uitloop vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. 

Vanaf donderdag 20 november om 14 uur geldt opnieuw een vervoersverbod van maximaal 72 uur voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen.

Het bedrijf aan de Langeraarseweg wordt onmiddellijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De getroffen pluimveehouder wil op dit moment nog niets vertellen aan Pluimveeweb.nl. 

Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. 

De verwachting is dat de resultaten van deze analyse op zijn vroegst morgen aan het eind van de dag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Opnieuw standstill pluimveevervoer heel Nederland

Vanwege de recente uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp worden onmiddellijk maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg geldt vanaf donderdag 20 november 2014 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen.

Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur.

Ophok- en afschermplicht

Tevens is de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte voor deze periode van maximaal 72 uur opnieuw ingesteld. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

Bezoekersregeling en jachtverbod

In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

10-kilometer gebied

Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. 

Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Het Zuid-Hollandse Ter Aar ligt op een kleine 30 kilometer van het Utrechtse Hekendorp waar zaterdag vogelgriep werd vastgesteld. 

Tekst:

Tom Schotman

Fouragehandel Bus meer informatie
Over Fouragehandel Bus
  • Alle Fouragehandel Bus Fotos
 
 
Ruwvoeders  Kiwa  Avih