De biologische geit

21 april 2021 blog image

In Nederland zijn er ongeveer 41.500 biologische geiten in Nederland. Procentueel is dat zo’n 8,7% van de totale melkgeitenstapel. Toch komen er niet meer biologische geitenboeren bij. Sterker nog, in een groeiende melkgeitensector, dalen het aantal biologische geitenboeren. Om uw bedrijf een biologische melkgeitenhouderij te mogen noemen, moet u voldoen aan een groot aantal voorwaarden. In deze blog zetten we deze voorwaarden uiteen en waaraan u zich moet houden wanneer u eenmaal een biologische geitenhouder bent.

Biologische voerbeleid

Een biologische melkgeitenhouderij mag alleen gebruik maken van ruwvoer dat biologisch geteeld is, zoals gras of maïs. Dat voer moet voor minimaal 60% procent afkomstig zijn vanuit het eigen bedrijf, of uit de regio. Ook het gebruik van krachtvoer is beperkt. Het rantsoen voor de geiten mag voor maximaal 40% uit krachtvoer bestaan. Daarnaast moet het krachtvoer biologische componenten bevatten. Het droge stofgehalte van het voer moet minimaal 80% en een structuur van 0,3 of minder.  

De lammeren moeten bij voorkeur het melk van de moeder krijgen. Wanneer dit niet mogelijk is, Dan mag er biologisch melkpoeder gegeven worden. De zoogperiode voor de lammeren moet daarnaast minstens 45 dagen zijn.

Het aankopen van nieuwe geiten

De nieuwe dieren die u wilt aankopen bij voor uw biologische melkgeitenhouderij, moeten ook biologisch zijn. Wanneer er niet voldoende biologische melkgeiten zijn, is er een ontheffing. Er mogen in dat geval niet-biologische geiten worden aangekocht, maar deze mogen nog niet hebben gelammerd. Deze geiten mogen dan pas lammeren, wanneer deze helemaal zijn omgeschakeld. Deze periode duurt 6 maanden. Pas daarna mogen de dieren en de producten van deze dieren pas als biologisch worden verkocht.

Bij bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, een ramp, of een verandering van het ras mogen er meer gangbare dieren worden aangekocht om biologisch te houden. Dit gebeurt alleen bij hoge uitzondering en er moet hiervoor een ontheffing worden aangevraagd. Pas ná goedkeuring van deze ontheffing mogen de dieren ook daadwerkelijk worden gekocht.

Bij het aankopen van mannelijke dieren, mogen deze zowel biologisch als gangbaar worden aangekocht. Het is wel vereist dat na aankoop, ook deze dieren biologisch worden gehouden.

De gezondheidszorg van de geiten

Bij het behandelen van de geiten moet de geitenhouder bij voorkeur gebruik maken van homeopathische geneesmiddelen. Een regulier geneesmiddel en antibiotica mag gebruikt worden onder verantwoording van een dierenarts. Dat mag echter maximaal drie keer per jaar en bij dieren jonger dan 1 jaar, mag dit slechts een keer per jaar. De wettelijk verplichte behandelingen, behandelingen tegen parasieten  en inentingen en vaccinaties tellen niet mee bij de reguliere behandelingen. Wanneer het dier vaker behandeld is dan drie keer, mag het dier en zijn producten niet meer als biologisch worden verkocht. 

Wanneer u gebruikt maakt van medicijnen moet dit geregistreerd worden en moet de wachttermijn worden verdubbeld. Wanneer er geen wachttermijn is voor het geneesmiddel, is dit voor een biologische geitenhouder 48 uur.

Het gebruiken van kalmeringsmiddelen voor bijvoorbeeld tijdens transport is niet toegestaan. Daarbij mogen er geen hormonen toegediend worden aan de geit om de groei of productie van de geit te verhogen. Alleen op voorschrift van de dierenarts mogen hormonen gebruikt worden.

Het onthoornen van de geiten

Onthoornen mag alleen wanneer u in het bezit bent van een ontheffing. Een ontheffing kan verkregen worden wanneer de gezondheid, de veiligheid of het welzijn in het geding komt. Deze ontheffing moet vooraf aangevraagd worden en vindt plaats onder verdoving.