Éxtra suikerrijk gras!

29 april 2021 blog image

In het voorjaar bevat gras veel suiker en dit jaar is dat helemaal het geval! Suikerrijk gras brengt de nodige risico’s met zich mee. Daarom een waarschuwing voor pensverzuring. Wanneer koeien veel vers gras krijgen aangeboden en er onvoldoend wordt bijgestuurd kan dit nog wel eens mis gaan. Alles hierover en meer leest u in de blog van deze week!

Met een gemiddelde temperatuur van ruim 11 graden, was april vorig jaar ruim 2 graden warmer dan de huidige temperaturen in april. De grasplant maakt een natuurlijke antivries (Fructaan) aan waardoor het suikergehalte in de plant stijgt. Daarnaast zal een grasplant in verhouding meer suiker bevatten als de bodem droog is. Hoe droger de bodem hoe moeilijker de mineralisatie op gang komt en hierdoor de verhouding suiker ten opzichte van eiwit toeneemt. Fructaan is een wateroplosbaar koolhydraat wat op de analyse niet wordt meegerekend met het suikergehalte maar wel snelle energie levert. In combinatie met het hoge suikergehalte zorgt dit voor een snelle vertering. Als het rantsoen hier onvoldoende op wordt bijgestuurd kan de pens van slag raken.

Zorg daarom voor structuur. Bij te veel suikerrijk gras en te weinig structuur loopt u de kans de pens-pH te ontregelen. U herkent pensverzuring bij uw koeien door een lage herkauwactiviteit, diarree, een lage drogestofopname en klauwproblemen. De gevolgen van pensverzuring moeten niet onderschat worden. Zo kan het gevolgen hebben voor de melkproductie, melkvetgehalte en ook de vruchtbaarheid van je koeien neemt af.

Restsuiker verhoogt kans op broei.

Naast dat suikerrijk gras effect heeft op de pens van uw koeien, doet het nog veel meer. Er komt broei tot stand wanneer er restsuiker in de kuil aanwezig is. Suiker is nodig voor de conservering van uw graskuil. Deze energiebron wordt omgezet in azijnzuur en melkzuur. Bevat het gras meer suiker dan nodig is voor de conservering? Dan blijft er een deel achter: restsuiker. Zodra er tijdens het uitkuilen zuurstof bij het ruwvoer komt dient restsuiker als voedingsbodem voor schimmels en gisten. Broei in uw kuil is het gevolg. Broei is funest voor de smakelijkheid en voederwaarde van het ruwvoer. Bovendien is ruwvoer met broei ongezond voor uw melkvee. Broei in uw kuil is dus nooit een goed teken. Inkuilen met 40 tot 50 procent droge stof is voor de eerste snede optimaal. Omdat droge kuilen vatbaarder zijn voor broei is een inkuilmiddel met broeiremmer een goede investering.  

Bij fouragehandel Bus hebben we alles in huis voor de optimale pensgezondheid. Dagelijks hebben we meerdere veilingen waar u nóg goedkoper uw slag kan slaan. Altijd de beste kwaliteit voor een scherpe prijs. Bied mee in onze veiling of koop direct op www.fouragehandelbus.nl.