In therapie met uw paard?

20 mei 2021 blog image

Herstellen van een trauma of andere psychische klachten door middel van therapie met honden is ondertussen een bekend fenomeen. Maar dat deze techniek tegenwoordig ook gebruikt wordt met paarden weten veel mensen niet. De echte paardenliefhebber weet hoe therapeutisch een moment met een paard kan zijn. Maar dat paarden ook een positief effect hebben op mensen met traumaklachten of posttraumatische stressstoornis (PTSS), ontwikkelingsstoornissen en psychiatrische problematiek is een prachtige ontwikkeling.  

Deze therapievorm is bedacht door Hulphond Nederland en vindt plaats in het Domingo House. Dit is een nieuw therapeutisch centrum waar naast coaches, ook paarden en honden worden ingezet. Hier kunnen mensen met traumaklachten of posttraumatische stressstoornis (PTSS) en jongeren met ontwikkelingsstoornissen en psychiatrische problematiek terecht.  Hoe ziet zo’n sessie eruit? Een sessie bestaat uit oefeningen met paarden, gecombineerd met reflectieve gesprekken bij de paardenbak met de coach.  De sessies bevinden zich naast het paard, er is dus geen geen ervaring nodig met paarden of paardrijden. Het is voor een ieder geschikt die meer inzicht wilt krijgen in zijn gevoel, gedrag en patronen.

Neem Peyo, nog niet zo lang geleden was dit therapie paard in het nieuws. Van hem werd een foto gemaakt terwijl hij de 24-jarige Marion en haar zoontje troostte die net hun echtgenoot en vader hadden verloren. Deze foto is genomineerd voor de World Press Photo-wedstrijd, die het beste journalistieken beelden van het jaar bekroont. Peyo help al jaren mensen om angst en stress te verlichten. Bewezen is dat dieren een positief effect kunnen hebben op pijn en een hoge bloeddruk. Peyo blijft vaak tot het einde en gaat soms zelfs naar de begrafenis van degene waar hij bij betrokken was. Zo is hij de afgelopen jaren al een steun geweest voor een tig aantal mensen. 

Voorheen zette Hulphond Nederland met name hulphonden in voor mensen met PTSS, maar uit nieuwe inzichten blijkt dat een hulphond niet altijd het beste middel is voor de verwerking van zware trauma’s. Paarden kunnen ervoor zorgen dat mensen die het lastig vinden om over hun emoties te praten eerder met hun gevoel in contact komen. Paarden zijn vluchtdieren en komen alleen naar u toe wanneer ze zich veilig voelen. Ze spiegelen uw gedrag. Degene die in behandeling is moet dus eerst ontspannen voordat er contact gemaakt kan worden met het paard.

Hoewel het goed lijkt te werken, wordt er vanuit verschillende hoeken kritisch gekeken naar naar het gebruik van dieren bij therapie. Deze vorm is in korte tijd ontzettend populair geworden. Maar er zijn in Nederland alleen al zevenhonderd paardencoaches actief, van wie velen zonder de juiste papieren. Sinds januari 2020 is er een kwaliteitskeurmerk. Mensen die met dit vak bezig zijn, moeten zich  inschrijven in een kwaliteitsregister. Denk aan het NFG (Nederlands Federale Gezondheidszorg) of NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepsoaches). Hulphond Nederland vind ook dat het anders moet. “Onze therapeuten zijn psychologen en andere zorgverleners uit het maatschappelijk werkveld. De mensen die met de dieren werken, zijn hiervoor opgeleid en hebben ruime ervaring met zowel paarden als honden”.

Het Radboud UMC in Nijmegen onderzoekt nu de resultaten van de pilots van Hulphond Nederland, zodat deze wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Vanaf volgend jaar zou de behandeling vergoed moeten worden door verschillende zorgverzekeraars. Zo kan hopelijk in de toekomst deze vorm van therapie nog veel meer mensen helpen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees er alles over op de website van Hulp Hond. De leukste paardenspullen kopen? Dat kan natuurlijk bij Fouragehandel Bus