Schijndracht bij geiten

26 april 2021 blog image

Schijndracht bij geiten komt regelmatig voor. Over hoe schijndracht precies ontstaat en hoe het voorkomen kan worden is helaas niet veel bekend. Bij schijndracht hoopt zich steriel vocht op in de baarmoeder en is er een geel lichaam op de eierstokken aanwezig. In deze blog gaan we dieper in op wat schijndracht precies is en of schijndracht voorkomen kan worden.

Wat is schijndracht precies?

Schijndracht komt zowel binnen, als buiten het dekseizoen voor en kan zelfs voorkomen zonder dekking of inseminatie. Er hoopt zich dan steriel vocht op in de baarmoeder zonder dat er een vrucht, of vruchtvliezen aanwezig zijn in de baarmoeder. De buik van de geit zet op en het uier zwelt op en kan zelfs melk produceren. De hoeveelheid vocht dat er zich ophoopt varieert van 100 milliliter tot wel 10 liter. Op 85% van de geitenbedrijven komen schijndrachten voor bij 2% tot 20% van de geiten.

Middels een echo via de flank kan een schijndracht gediagnosticeerd worden. Echter tussen 20 en dertig dagen na de dekking is een diagnose lastig vast te stellen. In die periode lijkt een schijndracht heel erg op een normale dracht. Het is daarom raadzaam om na 40 tot 70 dagen na de dekking nog eens te controleren op dracht. Bij een normale dracht is er dan vocht te zien, vruchtvliezen en één of meerdere vruchten. Bij een schijndracht is er op de echo alleen een vergrootte baarmoeder en helder vocht te zien. Als de schijndracht niet wordt opgemerkt zal de geit op de uitgerekende datum niet lammeren, maar vertoont dan een zogenaamde 'cloudburst'. Er komt dan een grote hoeveelheid vlokkerig slijm naar buiten in plaats van lammeren.

Wat is de oorzaak van schijndracht?

Het is niet duidelijk hoe schijndracht kan ontstaan. Bij een normale cyclus gaan er een of meerdere follikels met eicellen rijpen op de eierstokken. Deze follikels produceren oestrogeen, wat ervoor zorgt dat de geit bronstsymptomen gaat vertonen. Als de eicellen dan rijp zijn, zullen de follikels barsten zodat de eicellen naar de baarmoeder getransporteerd kunnen worden. Door het openbarsten van die follikels, ontstaat er een geel lichaam. Dit gele lichaam produceert het hormoon progesteron, het drachtigheidshormoon. Als de geit na dekking drachtig wordt, blijft het gele lichaam progesteron produceren tot het eind van de dracht. Als de geit niet drachtig wordt, wordt het gele lichaam afgebroken en ontwikkelen zich er weer nieuwe follikels. Bij een geit dat schijndrachtig is, wordt het gele lichaam niet afgebroken. Hierdoor blijft het drachtigheidshormoon aanwezig en stimuleert de baarmoeder om vocht te produceren. Deze hoeveelheid vocht kan oplopen tot wel tien liter.

Schijndracht komt voor bij alle soorten geiten, maar komt vaker voor bij geiten die al eens gelammerd hebben en dus vaak bij wat oudere geiten. Geiten die worden door gemolken, of geiten die heel laat voor het eerst gedekt worden, hebben meer kans op een schijndracht. Ook komt een schijndracht vaker voor bij geiten die buiten het dekseizoen gedekt of geïnsemineerd worden en bij geiten die met hormonen behandeld zijn.

Hoe kun je een schijndracht voorkomen?

Een schijndracht is lastig te voorkomen. Als u helaas toch een geit heeft dat schijndrachtig is, kan dat behandeld worden door het gele lichaam te verwijderen. Dit wordt gedaan met een of twee injecties prostaglandine, welke het gele lichaam zullen afbreken. Hierdoor kan de geit weer opnieuw bronstig worden en zal ze de grote hoeveelheid slijm uit haar baarmoeder verwijderen. Hierna kan de geit weer worden gedekt of geïnsemineerd. Onderzoek heeft aangetoond dat twee injecties met prostaglandine met twaalf dagen ertussen voor een betere vruchtbaarheid zorgen. 85% van de geiten wordt dan alsnog drachtig. Een kleine vijf procent van de geiten wordt opnieuw schijndrachtig.