Alles wat u moet weten voor een stressloze stal.

24 juni 2021 blog image

Als boer ziet u uw vee natuurlijk het liefst gezond en fit. Er zijn een hoop ziektes die de stal kunnen binnen dringen en veel vervelends veroorzaken. Maar wist u dat stress ook een groot en vaak onderschat probleem is? Stress is voor niemand goed. Zowel mens als dier reageert niet goed op stress. Zo zorgt het vaak voor lichamelijke klachten, bij uw vee moet u dan denken aan:

·         Vermindering van de voeropname en melkproductie

·         Vastliggen na afkalven

·         lebmaagverdraaiing

·         Meer bacteriële en virusinfecties (uier, klauwen reproductieorganen)

·         Vruchtbaarheidsproblemen

·         Leverschade

·         Verhoogde hartslag/hartverlamming

Symptomen die u liever niet ziet in de stal. Daarom is het nu tijd om te beginnen met het stressvrij verplaatsen van uw vee. Voor één op de twintig boeren is dit de normale gang van zaken, maar nog erg veel boeren houden zich hier niet actief mee bezig.

Het stressvrij verplaatsen van vee begint bij de jongste kalveren. Direct vanaf de geboorte moet het voor kalveren duidelijk zijn dat de boer zowel hun vriend als hun baas is. Één op de twintig veehouders is echt rustig met het vee, bij de rest is de veestapel helaas regelmatig in de paniekzone.

Uw vee op afstand besturen.

Rondom een koe bevinden zich drie zones: de veilige zone, de drukzone en de vluchtzone. De drukzone speelt een belangrijke rol bij het verplaatsen van vee. In deze zone kan een veehouder druk uitoefenen op een dier, zodat het in beweging komt zonder in paniek te raken. Het belangrijkste aandachtspunt in deze zone is ‘het stapje terug’. Met ‘het stapje terug’ laat de veehouder de koe zien en voelen dat hij te vertrouwen is. Voor het besturen van de koe in de drukzone is het belangrijk dat de boer de taal van de koe leert ‘spreken’.

Hoe kan stress geminimaliseerd worden?

Er bestaan ook een heleboel andere factoren die meespelen met het stressgevoel van uw vee. Daarom raden we aan om op de volgende zaken te letten: huisvestingsomstandigheden optimaliseren, de koeien niet overbelasten en geen overbezetting. Stress ontstaat altijd op momenten waarop niet voldoende voorzieningen (vreet- en ligplaatsen) beschikbaar zijn. Belangrijk om mee te nemen is dat, ook als er wel voldoende beschikbare vreetplaatsen zijn, een koe aan stress blootgesteld kan zijn als een dominant dier vreetplaatsen blokkeert of zelfs al als ze alleen maar aan het voerhek staat. In dat geval kan die koe geen voer opnemen of slechts de resten. Belangrijk is dat:

 

·         Elke koe op elk moment over een zacht ligbed kan beschikken.

·         Gelet wordt op voldoende licht (belangrijk voor hormoonhuishouding en vruchtbaarheid).

·         Gelet wordt op voldoende verse lucht in de stal.

·         Voldoende drinkbakken en fris water worden aangeboden.

·         Rustig wordt gemolken: hectiek, geluid, trillingen, te krap staan (ook in de wachtruimte) veroorzaken stress en moeten worden voorkomen.

 

Het wegnemen van stress kan u als boer veel opbrengen. Stressvrij vee geeft 5 procent meer melk en heeft 80 procent minder last van kreupelheid. Koeien worden niet kreupel wanneer ze gewoon lopen, koeien worden kreupel wanneer ze worden opgejaagd. Zodra een koe in paniek raakt, gooit ze haar kop omhoog en ziet ze niet meer waar ze loopt. Het risico dat ze zich verstapt, neemt dan enorm toe. Door gewoon rustig met het vee om te gaan, gebeuren er minder ongelukken, zijn de koeien makkelijker te sturen en neemt het werkplezier toe.

 

Bij Fouragehandel  Bus hebben we alles om uw koe helemaal comfortabel te maken. Zo vind u bij ons het beste voer en de juiste bodembedekking. Voor alles in en rond om de stal kunt u terecht op onze webshop. Ook bieden we elke week weer nieuwe producten aan in onze online veiling. Zo bent u voor makkelijk, snel en voordelig bij Fouragehandel Bus áltijd op de juiste plek.