Ruwvoer kopen

Op zoek naar ruwvoer voor uw vee? Het maakt niet uit of u al wel of niet weet wat u zoekt, bij ons bent u aan het juiste adres. Wij hebben namelijk een groot assortiment ruwvoeders, voor alles wat. Van varkens tot geiten en van eiwitrijk tot eiwitarm. Zo hebben wij veel verschillende soorten zoals: weidehooi, luzerne, gerstestro, tarwestro en nog veel meer Als u al weet wat u zoekt twijfel dan niet en koop het product dat u wilt. Zo niet lees dan nog even verder! Als u het nog niet weet, neem dan gerust contact met ons op en dan helpen wij u verder.

 • Gratis advies over de beste producten
 • Altijd snelle levering
 • Kwaliteit gewaarborgd door experts
 • Groot assortiment

 

Maak een account aan of log in om mee te doen aan de veiling of koop het product direct voor de getoonde prijs.
Let op: een nieuw account moet eerst worden goedgekeurd dit duurt gemiddeld 1 werkdag. 

 1. Tarwestro ongesneden grote balen
  Tarwestro ongesneden grote balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 2. Gerstestro gesneden grote balen
  Gerstestro gesneden grote balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 3. Tarwestro gesneden grote balen
  Tarwestro gesneden grote balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 4. Spaans tarwestro gehakseld 3/5 cm
  Spaans tarwestro gehakseld 3/5 cm
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 5. Gerstestro ongesneden grote balen
  Gerstestro ongesneden grote balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 6. Gerstestro kleine balen
  Gerstestro kleine balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 7. Graszaadhooi Engels raai grote balen
  Graszaadhooi Engels raai grote balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 8. Graszaadhooi Roodzwenk grote balen
  Graszaadhooi Roodzwenk grote balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 9. Tarwestro gehakseld 3/6 cm grote balen
  Tarwestro gehakseld 3/6 cm grote balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 10. Tarwestro kleine balen
  Tarwestro kleine balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 11. Tarwestro gemalen 20 kilo balen
  Tarwestro gemalen 20 kilo balen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 12. Tarwestro gehakseld 20 kilo
  Tarwestro gehakseld 20 kilo
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 13. Tarwestro gemalen 25 kg kalk
  Tarwestro gemalen 25 kg kalk
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 14. Gehakseld koolzaadstro in foliebalen
  Gehakseld koolzaadstro in foliebalen
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 15. Koolzaadstro gemalen 20 kg kalk
  Koolzaadstro gemalen 20 kg kalk
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:
 16. Koolzaadstro gemalen 23 kg
  Koolzaadstro gemalen 23 kg
  Minimum prijs:
  Veiling sluit over:

Wat is ruwvoer?

Allereerst moeten we vaststellen wat ruwvoer nou precies is. Ruwvoer is een voedermiddel veel gebruikt voor paarden, koeien en schapen dat bestaat uit vezels met een lengte van rond de 8 mm. Voedermiddelen met een kortere vezellengte vallen onder krachtvoeding en zijn dus geen ruwvoer. Ruwvoer heeft ten opzichte van krachtvoer een lagere voedingswaarde per gewichtseenheid en kan worden ingezet als er niet genoeg gras meer beschikbaar is in de weides.

Waarom is ruwvoer nodig?

Ruwvoer is vooral belangrijk voor vee, zoals koeien en paarden, die in de natuur grote gedeelten van de dag bezig zijn met eten. Paarden bijvoorbeeld eten wel 14-16 uur per dag vezelrijk gras met weinig calorieën. Hierdoor zijn ze gewend aan veel kauwen op een dag en is hun maag ook ingericht op een constante stroom vezelrijk voedsel. Hierdoor zijn koeien en paarden gevoelig voor energie-rijk voedsel waar ze al snel te veel van eten of maag- en darmproblemen van krijgen. Als paarden niet lang genoeg kauwen maken ze minder speeksel aan en dit kan leiden tot maagweren. Voor de gezondheid van dit vee is het dus belangrijk om een voorraad ruwvoer beschikbaar te stellen zodat ze de hele dag door langzaam kunnen eten.

Soorten ruwvoer

Er zijn verschillende soorten ruwvoer en elk soort heeft zijn voordelen en nadelen:

Gras

Gras in de wei is de meest ideale optie als ruwvoer voor vee maar is in de praktijk lang niet altijd mogelijk. Afhankelijk van het weer kan gras te veel fructaan bevatten wat leidt tot hoefbevangenheid of door te veel bemesting wordt het gras te energierijk en kan het vee alsnog te dik worden. Ook heeft niet elke veehouder genoeg ruimte om altijd maar genoeg gras beschikbaar te hebben.

Hooi

Een makkelijke oplossing als een veehouder niet genoeg gras heeft of als het vee op stal staat is om gedroogd gras in te kopen. Door monsters te nemen van het hooi kan de exacte voedingswaarde worden gemeten en de juiste hoeveelheid kan worden gevoerd aan het vee. Hooi moet goed droog opgeslagen worden anders wordt het aangetast.

Kuilgras

Kuilgras is minder lang gedroogd gras en lijkt daarmee op hooi. Hierdoor heeft het meer voedingsstoffen en is het dus minder geschikt als ruwvoer voor vee zoals paarden en meer geschikt voor bijvoorbeeld varkens. Ook kuilgras moet goed droog opgeslagen worden anders wordt het aangetast

Luzerne

Luzerne komt niet van gras maar van een plantje en neigt naar kracht voer toe vanwege de hoge hoeveelheid eiwitten. Hierdoor is het zeer geschikt voor vee dat hard moet groeien of spiermassa moet aangroeien maar normaal gesproken is het minder geschikt voor vee.

Stro

Stro wordt niet gezien als volledig ruwvoer doordat het zeer weinig voedingsstoffen bevat. Vaak wordt het als bodembedekking gebruikt waar het vee dan op kan knagen tegen verveling. Veel stro eten is echter niet bevorderlijk voor de gezondheid en dan is zoeken naar ander bodembedekking aan te raden.

Verhalen van boeren

Lees de ervaringen van de boeren

Arjan Pepers - Melkveebedrijf

Sinds ik mijn strooisel op de veilingsite van Fouragehandel Bus koop, heb ik een fikse kostenbesparing én word ik daarnaast altijd op de hoogte gehouden van de actuele aanbiedingen…

Mts Hamhuis - Melkveebedrijf

Dankzij de nieuwe site kan ik gewoon bestellen op mijn mobiel. Dat is gemakkelijk en scheelt mij een hoop tijd. Ook is het handig dat ik inzicht heb in mijn minas boekhouding, en mijn facturen kan downloaden