Luzerne kopen

Luzerne kopen als voer voor uw paard of ander vee? Wij hebben voor u een breed assortiment luzernebalen en -brokken! Door de grove structuur van onze luzerne garanderen wij een optimale penswerking en kan pensverzuring voorkomen worden bij uw paarden en ander vee. Doordat wij zelf onze luzerne inkopen staan wij garant voor goede kwaliteit en een zachte prijs. Omdat wij bij Fouragehandel Bus een groot assortiment hebben kunt u bij ons terecht voor alle soorten luzerne.

Voordelen

Nadelen

✓ Hoge eiwitgehalte    

(-) Heeft een fosfor bron nodig als aanvulling  

✓ Bevat veel vitamine D                     

(-) 

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Luzerne of ander hooi als voer voor uw paard

Luzerne is een kwalitatief hoogwaardig eiwitrijk product met een hoge opname, een hoge structuurwaarde en een goede verteerbaarheid. Er zijn drie eigenschappen die luzerne zich laat onderscheiden van bijvoorbeeld hooi:

Hoog eiwitpercentage

Door dit hoge eiwitgehalte leent luzerne zich uitstekend voor paarden die moeten aansterken en paarden die veel voedingsstoffen en extra energie of spiermassa kunnen gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: jonge paarden, sportpaarden, en zogende paarden. Voor veel paarden is het meer dan ze nodig hebben maar kan het nog steeds uitstekend gebruikt worden in mengvoer om toch te zorgen dat ze genoeg eiwit binnenkrijgen.

Weinig suikers

Het lage suikergehalte maakt het ook uitstekend om luzerne te gebruiken als mengvoer en daarmee het suikergehalte omlaag te halen. Normaal hooi bevat meestal tuseen de 10-15% suikers terwijl luzerne maar 3% bevat. Paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of insuline resistentie kunnen hierdoor gebaat zijn bij luzerne in hun rantsoen door het lage suikergehalte.

Veel calcium

Daarnaast heeft het een zeer hoge calciumgehalte en daardoor een goed effect op het maagzuur van paarden en vee omdat calcium het maagzuur neutraliseert. Dit zorgt voor een gezonde darmwand bij uw dieren en voorkomt maagzweren.

Calcium-fosforverhouding in luzerne

Een belangrijk punt om bij stil te staan als u erover denkt luzerne te gebruiken als krachtvoer is het feit dat luzerne veel calcium en maar weinig fosfor bevat. Hierdoor is luzerne niet geschikt als voer op zichzelf, maar kan het wel gebruikt worden als aanvulling op ruwvoer zoals hooi of kuilgras of als grondstof voor mengvoer. Graanproducten zijn daarvoor een zeer geschikte aanvulling omdat die juist meer fosfor bevatten dan calcium. Dit zorgt voor een gezond evenwicht in het voer van uw paard. Luzerne bevat immers wel veel vitaminen en de eiwitten erin zijn zeer goed af te breken. Dit zorgt ervoor dat luzerne goed geschikt is voor paarden die deze vitaminen en eiwitten nodig hebben zoals drachtige paarden of vermagerde paarden.

Hoeveel luzerne is goed voor uw paard?

Alhoewel luzerne een zeer waardevolle aanvulling is aan het voer voor uw paard, moet u niet te veel voeren. Een paar handjes luzerne extra in het krachtvoer stimuleert al direct het kauwen en de positieve werking op de maag van uw paard. Maar wanneer er echt meer enrgie en eiwit benodigd is, dan is rond de 2 kilogram per dag voor een volwassen paard van 600 kg toch wel echt nodig. Dit is wel weer afhankelijk van het eiwitpercentage in het overige ruwvoer en wat voor paard het is. Daarom kunt u voor vragen over wat u nodig heeft altijd bij ons terecht. Aarzel niet om advies te vragen!