Tips voor wanneer u er op uit gaat met uw paard!

8 juni 2021 blog image

Eindelijk laat het zonnetje zich weer zien. Met het zonnetje komen ook de hogere tempraturen mee. Heerlijk weer om uw paard mee naar buiten te nemen. Zit u op uw paard of loopt u ernaast, dan bent u volgens de wet een bestuurder. Kent u de belangrijkste verkeersregels?

Plaats op de weg
Als er een ruiterpad is, dan moet u dat gebruiken. Is er geen ruiterpad, dan houdt u zoveel mogelijk rechts op de weg, als het kan in de berm. Op voetpaden, stoepen, fietspaden en fietsstroken mag u niet komen, ook niet als u naast uw paard loopt. Dit alles geldt ook voor menners. Rijdt u op de rijbaan, dan mag u niet naast elkaar rijden.

Voorrang verlenen
Als ruiter of menner bent u in het verkeer een bestuurder. Voor u gelden dan dezelfde voorrangsregels als voor fietsers, bromfietsers en autobestuurders. Rechts heeft dus altijd voorrang, tenzij anders is aangegeven.

Afslaan en richting aangeven
Wilt u afslaan, houd dan rekening met het volgende: Kijk op tijd over u schouder of er verkeer achter of naast u rijdt; Geef richting aan door u arm op schouderhoogte uit te steken; Sorteer voor als dat kan; Kijk, voordat u daadwerkelijk afslaat, nog een keer over u schouder; Als u in een groep rijdt, probeer dan om eerst naast elkaar op te stellen en steek tegelijk over. De hele groep is dan eerder aan de overkant waardoor de paarden niet onrustig worden.

We geven u graag een paar tips mee voor wanneer u uw paard mee naar buiten neemt.

1.     Draag als ruiter altijd een cap om hersenletsel bij ongevallen te voorkomen.

2.     Neem altijd de verkeersregels in acht. Rijd geconcentreerd en wees oplettend op de weg, het overige verkeer en het gedrag van uw paard of pony.

3.     Uit een oogpunt van verkeersveiligheid kan het handig zijn dat twee ruiters naast elkaar rijden. Houd er wel rekening mee dat dit in de verkeerswetgeving niet is toegestaan.

4.     Rijd altijd rechts op de rijbaan of gebruik als ruiter de wegberm.

5.     Zowel binnen als buiten de bebouwde kom zijn ruiters en koetsiers verplicht van de rijbaan gebruik te maken. De verkeersveiligheid kan het noodzakelijk maken dat zij uitwijken naar het fietspad. Ruiters en koetsiers geven uiteraard de andere gebruikers van het fietspad altijd voorrang.

6.     Geef het veranderen van richting tijdig aan en kijk altijd even over uw schouder.

7.     Voer als het schemert of donker is of bij slecht zicht altijd verlichting: wit licht naar voren en rood licht naar achteren. Zorg voor een goede zichtbaarheid en herkenbaarheid, onder andere door extra reflecterende materialen voor ruiters en paard. Rijtuigen moeten achterop altijd een rode retroreflector in de vorm van een afgeknotte driehoek en minimaal een rode retroreflector voeren als het rijtuig smaller is dan 150 cm.

 

U rit begint natuurlijk met het juiste materiaal. Bij Fouragehandel Bus vindt u alles wat u nodig hebt voor uw heerlijke rit in de buitenlucht. Maak een account en shop nú in onze webshop!