Zo vindt u het perfecte zadel!

1 juli 2021 blog image

Het is belangrijk om je goed te oriënteren op het gebied van zadels. Een goed zadel helpt u en uw paard in het bereiken van doelen en zal veel problemen voorkomen. Bepaal uw ambities en wensen, zodat u op basis hiervan het soort zadel kunt bepalen dat het beste past bij uw behoeften. Waar u op moet letten vertellen we in deze blog.

Tip 1: Symmetrische afmetingen
Een goed passend zadel ligt symmetrisch op een paard. Dit is te testen door te kijken of het zadel recht op de rug ligt en de kussen op gelijke hoogte zitten. Ligt het zadel scheef dan dient u dit aan te passen. Een scheef liggend zadel veroorzaakt namelijk drukpunten op de rug van het paard. Hier kan uw paard ernstig hinder van ondervinden. Wilt u kijken of de druk van het zadel gelijk verdeeld is? Haal dan uw hand tussen het zadel en de rug van het paard door. Is de druk overal gelijk? Dan is het zadel geschikt en ligt hij goed.

Tip 2: Kies voor een goede lengte en plaatsing van het zadel.
De lengte van het zadel is belangrijk. Een te lang zadel kan problemen bij het paard veroorzaken. Het zadel hoort niet over de schouders en voorbij de laatste rib van het paard te liggen. Een zadel dat over de schouders ligt zorgt voor weinig bewegingsruimte. Let hier dus erg goed op. Een te lang zadel kan ook veel problemen veroorzaken. Zadels horen over de ribben van het paard te liggen. Voel dus waar de laatste rib zit, trek een lijn omhoog en kies een zadel dat niet voorbij deze lijn gaat.

Tip 3: Vrijheid rugwervels en wervelkolom is erg belangrijk.
Een paard moet tijdens het lopen, rennen, springen en landen voldoende ruimte hebben. Zorg er dus voor dat het zadel twee tot drie centimeter ruimte geeft tussen de kussens en de rug van het paard. Deze ruimte is essentieel voor de zware buigingen van het paard. Geeft het zadel niet deze ruimte? Maak dan een andere keuze in zadel.

Tip4: Kies voor de perfecte pasvorm.
Bepaal uw ambities en wensen, zodat u op basis hiervan het soort zadel kunt bepalen dat het beste past bij uw behoeften. Als laatst moet een zadel natuurlijk ook comfortabel zijn voor de ruiter. Een zadel waar de ruiter niet prettig op zit is voor zowel voor u als ruiter en uw paard storend. Ook dit veroorzaakt namelijk pijnlijke drukpunten voor het paard. Als u een zadel gaat aanschaffen, is het goed om een zadel te vinden dat past bij de bouw van uw paard. De juiste houding voor een ruiter is wanneer u comfortabel zit en van uw knie tot tenen een rechte verticale lijn kan worden getrokken. De stijgbeugel bevestiging van het zadel hoort op de juiste plaatst vast te zitten omdat dit zorgt voor een goede balans.

Het grootste voordeel van een nieuw zadel is dat u ervan uit mag gaan dat alles in orde is. Vooral de zekerheid dat de boom van het zadel goed is, is een groot voordeel. Aandachtspunten bij het kopen van een nieuw standaard zadel: Uiteraard moet er gekozen worden voor een maat die bij uw paard het beste past. De manier waarop het opmeten gebeurd, is dus erg belangrijk. Vraag de maten die gemeten zijn zwart op wit zodat hierover later geen twijfel over kan bestaan. Tip! Voor de voorbereiding bij het kopen van een zadel. Lees u goed in wat er allemaal komt kijken bij de keuze en de aanschaf van een goed zadel. Uiteraard staat onze klantenservice elke werkdag voor u klaar met alle informatie die u nodig heeft voor uw keuze. Bekijk onze webshop voor alles wat u nodig heeft voor uw paard én voor uzelf als ruiter.