Hoe zorgt u voor een gezonde box?

30 mei 2022 blog image

Het is belangrijk om gezonde boxen te hebben voor uw koeien, maar waarom? Gezonde boxen dragen bij aan de gezondheid van uw koeien. Maar wat is nou een gezonde box en met welk stalstrooisel kunt u dat het beste bereiken? Het is ontzettend belangrijk om droog strooisel in uw boxen te hebben, in vochtige en warme omstandigheden vermenigvuldigen bacteriën zich namelijk veel sneller. Die vermeerdering van bacteriën, dat wilt u natuurlijk niet. In dit blog leest u hoe u de kans op het vermenigvuldigen van bacteriën zo klein mogelijk kunt maken doormiddel van gezonde boxen!

Wat doen die bacteriën eigenlijk?

Bacteriën zoals Klebsiellla die in boxen voorkomen kunnen een aantal verschillende ziektes veroorzaken, dat wilt u als boer natuurlijk liever niet. Als een van uw koeien besmet is met een bacterie kan het dier dit alleen overbrengen via melk óf mest. Die melk of mest kan natuurlijk terecht komen in uw boxen, daar kunt u vaak in eerste instantie niks aan doen. Het vermenigvuldigen van die bacteriën kunt u wel bestrijden, namelijk met het juiste strooisel. Met goed strooisel zorgt u ervoor dat uw boxen zo droog mogelijk blijven, daardoor krijgen de bacteriën minder kans om te vermenigvuldigen.

Veelgebruikte verschillende soorten strooisels

Er zijn veel verschillende soorten strooisels die veel gebruikt worden door boeren. Wie welke soort gebruikt heeft vaak te maken met persoonlijke voorkeur, wat is bijvoorbeeld het makkelijkst om te strooien. Maar nog veel belangrijker is; Wat houdt mijn stal het droogste?

Hieronder hebben we de meest gebruikte strooisels op een rijtje gezet:

-          Zaagsel

-          Stro

-          Gescheiden mest

In welk strooisel vermenigvuldigen bacteriën zich het snelst?

Zaagsel, stro en gescheiden mest zijn momenteel de meest populaire stalstrooisels. Welke van die die strooisels houdt uw stal nou eigenlijk het gezondst? We hebben voor u een top 3 gemaakt, waar nummer 1 een stal het droogst en gezondst houdt.

·         Zaagsel staat op nummer 1, en dit strooisel houdt uw stal dus het droogst.

·         Op nummer 2 staat stro. Dit strooisel houdt uw stal redelijk droog

·         Gescheiden mest staat op nummer 3. Gescheiden mest is van nature al vochtig en wordt snel warm waardoor bacteriën hierin meer kans krijgen om te vermerderen.

Droge stallen met zaagsel

Zaagsel in uw boxen zorgt voor droge en gezonde stallen. Tevens ervaren koeien veel ligcomfort en kan zaagsel ontzettend goed vocht absorberen. In droge boxen krijgen Klebsella bacteriën en andere ziektekiemen weinig kans om zich te vermenigvuldigen. Zaagsel helpt daar dus goed bij! Wat wel belangrijk is, is dat u vaak genoeg de boxen verschoont. Als u dit niet doet worden de boxen en het zaagsel alsnog te vochtig en hebben de bacteriën weer extra kans op vermeerdering.

Boxen vol met stro, wel of niet?

Stro is ook een populaire optie voor boxen. Voor het gebruik in boxen wordt het aangeraden om gehakseld stro te gebruiken, gehakseld stro is namelijk super comfortabel voor uw koeien. Ook kan stro prima vocht absorberen en blijft de box goed droog. Het nadeel van stro is alleen dat het kan blijven plakken aan de spenen en uier van uw koeien, daardoor is er iets meer kans dat bacteriën zich verspreiden. Bij het gebruik van stro is het belangrijk dat u uw boxen regelmatig schoon maakt, bevuild stro kan grote hoeveelheden van Streptococcus uberis bevatten, dat kan leiden tot klinische mastitis of een verhoogd celgetal. Mastitis is een ontsteking van het uierweefsel, dit wordt veroorzaakt doordat deze bacterie de uier binnendringt.

Gescheiden mest, voordelen én nadelen

Gescheiden mest gebruiken al strooisel wordt de laatste jaren steeds populairder. Aan het gebruiken van dit strooisel zitten voordelen maar ook een paar nadelen. Wat weegt er zwaarder?

Een onderzoek naar gescheiden mest toonde het volgende aan: "Dat in vaste fractie hoge concentraties bacteriën voorkomen die uierontsteking kunnen veroorzaken. De concentraties nemen toe tijdens het gebruik als boxbedekkingsmateriaal, waarbij de toename de eerste dagen van het gebruik het sterkst is" (Valacon-Dairy, 2012).

Los van het hogere aantal bacteriën in gescheiden mest ten opzichte van zaagsel heeft het natuurlijk ook een reden waarom het steeds vaker gebruikt wordt als stalstrooisel. Ondanks dat de initiële aanschaf van een mestscheider niet goedkoop is, is het op lange termijn gebruiken van gescheiden mest voordeliger.  Nadeel is het extra werk wat er achter weg komt; zelf mixen, veel schoonmaken, onderhoud aan de machine en de mest aanbrengen in dunne laagjes neemt veel tijd in beslag.

Kalk voorkomt!

Het gebruiken van kalk in de boxen helpt ook bij het voorkomen van mastitis en een hoog celgetal. Vooral bij warm weer raden wij aan om elke dag zo’n 50 gram kalk te strooien per box. Dit is ongeveer een ‘handje’ vol kalk. Meer strooien werkt averechts, dan worden de spenen van uw koeien schraal en ruw. Kalk helpt vooral in warme periodes, niet geheel onverstandig om te gebruiken als u het ons vraagt. Ligboxkalk kunt u vinden in de webshop van Fouragehandel Bus.

Wat kiezen wij?

Wij van Fouragehandel Bus kiezen voor zaagsel als strooisel. Het gebruik van zaagsel brengt namelijk weinig risico’s met zich mee, en zorgt voor de gezondste boxen! Door zaagsel blijven de boxen mooi droog en tegelijkertijd heeft u hier weinig werk van.

Zaagsel of iets anders bestellen? Bekijk hier al onze strooisels!

 

Bron vermelding
Valacon-Dairy. (2012, november). Verslag van een praktijkonderzoek naar het gebruik van vaste fractie uit gescheiden mest als boxbedekkingsmateriaal in ligboxen voor melkvee. Productschap Zuivel. https://bit.ly/3NgULsp