Rauwe melk verkopen: Een goed plan?

25 oktober 2021 blog image

Sommige boeren zweren bij het drinken van rauwe melk, andere boeren noemen het consumeren ervan gevaarlijk en onverantwoord. Denkt u er wel eens over na om de melk van uw koeien rauw te verkopen? In deze blog bekijken we de voordelen en nadelen van het consumeren van rauwe melk, zodat u een goede beslissing kunt maken.

Tip: Bezoek onze webshop voor al uw agrarische producten.

De voordelen van rauwe melk

Voedingsstoffen

Zoals u weet is rauwe melk onbewerkt en daardoor een echt natuurproduct. Doordat de melk direct uit de koe komt en niet verhit is geweest, bevat de melk meer eiwitten, antilichamen en goede bacteriën dan gepasteuriseerde melk.

Smaak

De smaak van rauwe melk is een stuk puurder dan bewerkte melk. Rauwe melk is dus een stuk interessanter qua smaak.

Allergieën

Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat rauwe melk bescherming kan bieden tegen het ontstaan van allergieën als astma en voedselintoleranties. Hier zijn de bioactieve wei-eiwitten verantwoordelijk voor. Gepasteuriseerde melk heeft dit effect helaas niet; na het verhitten van melk  verandert de structuur van deze eiwitten waardoor de werking verloren gaat.

Financieel

U bepaald zelf de prijs van uw melk, de prijzen die wij voorbij hebben zien komen liggen tussen de €0,80 tot €1,60 per liter.

De nadelen van rauwe melk

 

Slechte bacteriën

Naast dat er goede bacteriën in rauwe melk zitten, worden er ook veel gevaarlijke bacteriën in rauwe melk teruggevonden. We hebben het dan over E-coli bacteriën, Salmonella, de listera-bacterie en Campylobacter. Dit is niet niks: Als een persoon hier teveel van binnen krijgt kan dit iemand behoorlijk ziek maken. Bij verzwakte, oude of jonge mensen kan dit zelfs lijden tot de dood. Om die reden moeten Nederlandse boeren die rauwe melk verkopen, hun klanten dan ook verplicht adviseren over het verwarmen van de melk vóór consumptie. Door de melk eerst op te warmen, probeert men te voorkomen dat er teveel ziekmakende bacteriën in de melk zitten. Het consumeren van rauwe melk blijft echter áltijd een risico.

Smaak

De pure smaak? Dat was toch iets positiefs? Ja, in sommige gevallen wel. Mensen die al hun hele leven rauwe melk drinken, of écht fan zijn van de smaak van melk zullen rauwe melk lekker vinden. Er zijn echter ook veel mensen die rauwe melk te sterk zullen vinden. Wanneer iemand niet van sterke smaken houdt, of sowieso al geen fan is van melk, is de kans groot dat diegene rauwe melk niet lekker vindt.

Wettelijke eisen

Om rauwe melk te mogen verkopen moet u voldoen aan Artikel 8 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen.

Artikel 8:

  • Rauwe melk mag uitsluitend verkocht worden op het bedrijf waar het geproduceerd is ;
  • Kiemgetal bij 30 graden Celsius lager dan ≤ 50.000 Per ml1 ; 
  • Staphylococcus aureus (per ml melk): m=100, M=500, n=5, c=22 ;
  • Salmonella is afwezig. 25 g: n=5, c=0. ;
  • De melk dient gekoeld te worden als het niet binnen 2 uur na melken wordt verkocht ;
  • Het volgende moet duidelijk leesbaar worden vermeld op de verpakking of op de automaat: RAUWE MELK VOOR GEBRUIK KOKEN. ;

Financieel

De aanschaf van een melktapautomaat is vrij prijzig en kost ongeveer €7000,-. De gemiddelde terugverdientijd van de automaat ligt op drie jaar.

Dus: Wel of geen rauwe melk verkopen?

Zoals u hebt gelezen heeft het drinken van rauwe melk zowel voor- als nadelen. Het is dus aan u om af te wegen wat u belangrijk vindt. Wij raden het wel aan om mensen altijd voor te lichten over de gevaren van rauwe melk. Dit is niet alleen goed voor de klant, maar ook voor uw geweten.


Uitgelicht product

Melkschort Polyester

Melkschort polyester voor maar €10,50!