Samen naar de zon met uw paard?

17 juni 2021 blog image

 De vakantietijd breekt weer aan! Plannen om op vakantie te gaan? De vakantie is een ideale gelegenheid om er even tussenuit te gaan, maar er is een ding wat veel paardeneigenaars tegenhoudt: uw paard. Het is namelijk geen prettig idee uw trouwe viervoeter achter te laten terwijl u naar een zonnig vakantieoord vertrekt. U neemt graag uw beste maatje -die ook het hele jaar zijn beste hoefje voor zet- mee. Vandaar dat we u graag een aantal tips geven waardoor u helemaal voorbereid uw paard kunt meenemen!

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Net als voor elke andere vakantie, moet u ook voor een vakantie met uw paard ook het nodige regelen. Het belangrijkste: documenten. Zorg er voor dat de inentingen op orde zijn. In sommige landen  moet uw paard iedere zes maanden geënt zijn. Gaat u naar het buitenland? Dan zijn er exportpapieren nodig. Dit vraagt als particulier enige voorbereiding en er komen natuurlijk de nodige kosten bij kijken. Deze exportpapieren regelt u via de NVWA.

Verdiep u vooraf in de ondergrond van de locatie en de routes waar u kunt rijden. Zoek eventueel van te voren contact met mensen waar u uw accommodatie huurt. Misschien hebben ze nog tips over welke wegen u bijvoorbeeld het best kunt vermijden. Vergeet ook niet een lijstje met belangrijke telefoonnummers te verzamelen van hoefsmeden en dierenartsen in de omgeving.  Zorg ook dat de hoeven van uw paard recent bekapt of beslagen zijn. Ga niet op vakantie met uw paard als zijn ijzers er al zes weken onder zitten. Staat uw paard op een pensionstal? Vraag dan aan uw stalbaas wat en hoeveel uw paard precies te eten krijgt en probeer het op vakantie zo veel mogelijk hetzelfde te doen.

Neem een goed (en slim) gevulde koffer mee!

Er zijn natuurlijk heel erg veel spullen die u mee moet nemen. Spullen als borstels, tuig, voer en rijkleding spreken voor zichzelf. Maar er zijn een aantal handigheden die u zeker niet mag vergeten. In de categorie ontzettend handig om mee te nemen zitten een zakmes en Duck tape. Een zakmes kan ook als hoevenkrabber dienen en met Duck tape kan je werkelijk alles repareren. De Rapide vliegen roll on en Agrivet zwarte zalf zijn ook aanraders. Ook handig is een extra powerbank voor uw mobiel zodat u nooit zonder navigatie komt te zitten tijdens een buitenrit en u altijd de mogelijkheid heeft om te bellen. Vergeet ook niet om voor de zekerheid (u weet maar nooit hoe het loopt) een aantal reserves mee te nemen zoals een extra hoofdstel.

Denk aan uw rijbewijs

Heeft u een speciaal rijbewijs nodig om met uw trailer te mogen rijden? Check van te voren welk rijbewijs u nodig heeft om met uw paardentrailer te rijden. Een overzicht staat op de site van de Rijksoverheid. In sommige gevallen heeft u voor het rijden met een paardentrailer een apart rijbewijs nodig. Zoals een BE-rijbewijs. Dit ligt aan het gewicht van het paard en de trailer. Dit is van groot belang, want ga je de weg op zonder een BE-rijbewijs wanneer dit eigenlijk wel vereist is? Dan vervalt de dekking van je auto- en/of aanhangwagenverzekering. Uw rijbewijs is dan namelijk niet geldig. Daarnaast kunt u ook nog eens een boete krijgen. Houdt in gedachten dat rijden met een trailer erg ander is dan zonder trailer. Een trailer beïnvloed het weggedrag van de auto sterk. Rijd met aangepaste snelheid en houd meer afstand dan gebruikelijk. Probeer zo ver mogelijk vooruit te kijken en anticipeer tijdig. Dit alles natuurlijk om zowel de veiligheid van uzelf en uw paard zoveel mogelijk te beschermen.

De reis naar uw bestemming

Houd tijdens uw reis rekening met een aantal zaken. Reizen is zwaar voor uw paard, wanneer de reis langer dan drie uur duurt, dan zijn tussenstops van zeker 45 minuten nodig. Deze stops zorgen ervoor dat uw paard zijn benen, die tijdens de reis continu bezig zijn om evenwicht te bewaren, kunnen rusten. Geef uw paard tijdens de stop water en voer, maar laad hem nooit uit! Realiseer u ook van tevoren dat een trailer warm wordt in de zon. Gaat u naar een warme plek? Reis dan in de avond en nacht en doe géén deken op in de trailer.

 

Bij Fouragehandel Bus vindt u alles om voorbereid op reis te gaan. Bekijk onze webshop, bestel en heb makkelijk én snel uw bestelling in huis. Ons hele team wenst u en uw paard alvast een mooie vakantie toe!