U ook éxtra vette en eiwitrijke melk in eigen stal?

8 juni 2021 blog image

Tijdens het fosfaattijdperk is het zinvol om een hoger vet- en eiwitgehalte in de melk te realiseren. Door het verhogen van de gehaltes vet en eiwit in uw melk realiseert u een hogere hoeveelheid vaste melkbestandsdelen. Op deze manier kunt u meer vet en eiwit realiseren, zonder dat de fosfaatuitstoot per koe stijgt. Hiervoor zijn mogelijkheden op zowel de lange als korte termijn. We vertellen u er graag meer over in deze blog.

 

De snelle oplossing

Voorkom broei, zorg voor een betere benutting van eigen ruwvoer door het verhogen van de ruwvoer/krachtvoerverhouding en het aandeel NDF (Neutral detergent fibre) in het rantsoen te verhogen. Door dit te doen wordt er meer gebruik gemaakt van voer en komt er meer energie uit de celwanden. Dit zijn een aantal maatregelen die u kunt inzetten om het melkvet- en melkeiwitgehalte te verhogen, zonder in liters melk te stijgen.

 

Op de lange termijn

Maar wat kunt u op langere termijn veranderen om de gezondheid en dus de kwaliteit van de melkgift te bevorderen? Er zijn veel dingen waar u rekening mee kunt houden. Denk aan; het verbeteren van klauwgezondheid; juiste voeding; een mineralenvoorziening tijdens de droogstand én het voorkomen van pensverzuring. Dat zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om op lange termijn gehaltestijgingen te realiseren. Ook weidegang kan bijdragen aan het realiseren van hogere gehaltes. Denk hierbij aan het later inscharen of het verminderen van de stikstofbemesting.

 

Het verhogen van de vet- en eiwitgehaltes in de melk is maatwerk. Bij Fouragehandel Bus helpen we u daar graag bij. We bieden u elke week weer nieuwe producten aan in onze online veiling. Zo bent u altijd makkelijk, snel en vooral voordeling klaar!