De ultieme paarden-wellness-dag!

24 juni 2021 blog image

Uw paard wassen doet u vooral voor uzelf: voor een wedstrijd, onderzoek of omdat die mestvlekken nu wel écht uit de hand lopen. Vaak heeft het paard zelf maar weinig last van deze smerigheid. Veel paarden vinden het juist heerlijk! Een lekker modderlaagje beschermt uw paard tegen vliegen en nare beesten. Ook blijkt het onmogelijk een eigen drol te ontwijken, vooral wanneer deze midden in de stal gelegd is. Welke reden uw paard ook heeft om vies te zijn, vaak hebben ze er door hun vette, waterbestendige laagje weinig last van. Dat betekent alleen niet, dat u hier als eigenaar perse blij van wordt.

Wanneer wast u dus uw paard?

Alleen wanneer dit echt en onvermijdelijk nodig is. Dit kan om medische redenen zijn, bijvoorbeeld bij een wond, infectie of eczeem. Maar ook wanneer u niet met een wandelende mestbaal op wedstrijd wilt gaan. Beperk dit wel zo veel mogelijk want u wilt het natuurlijke vetlaagje zo min mogelijk wegspoelen. Het vetlaagje werkt isolerend en beschermt daardoor tegen de kou maar ook tegen regen en geeft een persoonlijke geur af. De geur van het paard is belangrijk in zijn sociale leven als kuddedier.

Waarmee en hoe wast u uw paard?

Uw paard wassen kan met water, maar wanneer u deze onderneming aan gaat kunt u het maar beter goed doen. Tegenwoordig komen er steeds betere producten op de markt, waarmee u uw paard schoon kunt wassen zonder de huid kwetsbaar te maken. Een goede zeep ontvet de huid niet (te veel) en is vuilafstotend. Hoe heftiger het schoonmaakmiddel, hoe groter de kans dat het vetlaagje geheel verdwijnt en de huid geïrriteerd kan raken. Daarom is het van groot belang om een milde zeep te kiezen, die u ver uit de buurt van ogen en slijmvliezen houd. De zeep moet goed uit te spoelen zijn. Achtergebleven zeepresten kunnen de huid uitdrogen, irriteren of een broeiend laagje creëren.

 

Uw paard wassen is best een klus dus kunt u het beter in één keer goed aanpakken. Bij Fouragehandel Bus hebben we alles om uw paard helemaal in de watten te leggen. Dit heeft u nodig voor uw ultieme paarden-wellness-dag:

Rapide Shampoo: Begin de poetsbeurt met de juiste shampoo. In ons assortiment hebben we verschillende soorten shampoo’s. Voor de paarden met een gevoelige huid, paarden met een witte vacht en éxtra vuilafstotend. We bieden voor ieder paard de juiste verzorging.

Rapide Anti-klit: Een goede opvolger is onze anti-klit.  Dit is een erg goed product dat de huid, manen en staart reinigt én verzorgt. Dit product heeft een vuilafstotende werking en zorgt dat de staart meerdere dagen klitvrij blijft.

Rapide Mokzalf: Éxtra hydratatie met onze Mokzalf. Ter verzorging van mok of een ruwe, schrale huid in de kootholten en op het pijpbeen van het paard. Zo loopt uw paard er weer stralend, verzorgd en soepeltjes bij. De horizontale plooivorming van de huid in de kootholten houdt gemakkelijk vuil vast, waardoor korstvorming en sterke vervuiling door nattigheid in stal of zand ontstaat. Deze mokzalf is het beste remedie.

Rapide vliegen- en dazenspray of of roll on stick: Zorg voor een goede bescherming tegen vliegen en dazen. Onze Rapide vliegen- en dazenspray en roll on zijn gemaakt van een mengsel van natuurlijke oliën, ontwikkeld voor de optimale bescherming van uw paard tegen vliegen, dazen en muggen. Daarnaast zijn beide producten geschikt om de overheersende geur van paarden en zweet te neutraliseren. Met de Roll on weet u ook de lastige plekken makkelijk te bereiken.

Rapide Hoefolie met kwast of hoefsmeer: Bij een écht goede poetsbeurt kunnen de hoeven natuurlijk niet vergeten worden. Onze hoefolie en smeer is op basis van laurier, vaseline en hoogwaardige olie. Dit product beschermt hoeven tegen hoornkloven en afsplinteren en het zorgt voor (bij regelmatig gebruik) een optimale conditie van de hoeven. Hoefolie geeft een extra glans, zodat de hoeven er altijd verzorgt uitzien. Onze hoefproducten beschermen tegen uitdrogen en afbrokkelen en bevordert de hoefgroei. Hoefsmeer heeft een zeer intensieve werking. Bij verwaarlozing zal bij regelmatig gebruik een aanzienlijke verbetering optreden. De combinatie van hoefsmeer, hoefolie en teer zijn een optimale hoefverzorging.

 

Met warm weer kunt u uw bezweette paard het best even afspoelen met water. Opgedroogd zweet kan een afsluitend opgedroogd zoutlaagje vormen, waardoor de vacht gaat klitten en de huid gaat jeuken. Let op! Uw paard is ongeveer net zo’n grote fan van een koude douche als u. Ze kunnen ertegen, maar fijn is het meestal niet. Daarom is het raadzaam uw paard af te spoelen met lauw water. In de zomer is dit belangrijk om twee redenen: Door de plotselinge kou treedt vasoconstrictie op, een vernauwing van de aderen. Hierdoor kan het paard zijn warmte minder goed kwijt en koelt langzamer af. Na een plens koud water, kan uw paard het ineens koud krijgen. Het brengt misschien kort en krachtig verkoeling, maar de warmteproductie zorgt alleen maar voor een temperatuurstijging.

U vindt al uw paarden verzorgingsmiddelen in onze webshop. Vind alles wat u nodig heeft hier! Éxtra tipje van ons: Oogt uw paard wat stoffig? Strijk dan met wat babydoekjes over de vacht van uw paard vacht en tadá, de vacht ziet er weer uit geweldig uit!