Vervette lever bij geiten

12 april 2021 blog image

Geiten kunnen last hebben van een vervette lever. Vaak gebeurt dat rondom de tijd van aflammeren. Een vervette lever in niet wenselijk, maar wat zorgt er precies voor dat een geit last van een vervette lever krijgt en nog belangrijker: Hoe kan je dat voorkomen? In deze blog zoeken we dit voor u uit!

Wat is er zo schadelijk aan een vervette lever?

De lever van de geit is een erg belangrijk orgaan. Deze zorgt er namelijk voor dat de fermentatiezuren vanuit de pens worden omgezet in glucose. Glucose wordt dan weer lactose en is bepalend voor de melkproductie. Ook is de glucogene voorziening van groot belang voor een goed afweersysteem van de geit.

Als de lever vervet raakt, kan het bloed minder goed gezuiverd worden. Dit heeft als gevolg dat er een grotere kans is op uier- of baarmoeder ontsteking. Als daarbij ook het afweersysteem van de geit minder goed werkt, is er een grotere kans dat er zich problemen voordoen bij het aflammeren.

Ketose als gevolg van een vervette lever

Als een geit in een negatieve energiebalans zit, wordt er meer energie verbruikt, dan dat er wordt opgenomen. Dit heeft als oorzaak dat de lammeren in de buik van de geit groeien en dus meer energie vragen. De groei van de lammeren in de laatste maand is ongeveer 60% van het geboortegewicht. Dat vraagt logischerwijs een grote hoeveelheid energie van de geit. Daarnaast zorgen de groeiende lammeren er ook voor dat de pens van de geit als het ware een beetje weg wordt gedrukt. Hierdoor past er minder in de pens van de geit en verklaart een sterke daling in de droge stof opname van de geit.

Als de geit het vet aan de rug gaat gebruiken, spreken we van een negatieve energie balans. Het vet van de rug wordt dan omgezet in energie die de geit weer kan gebruiken. Als de geit teveel van haar eigen lichaamsvetten weer gaat omzetten in energie, kan de lever gaan vervetten. De vervette lever zal dan ketonen aan gaan maken in plaats van energie die ze kan gebruiken. Dit heeft als gevolg dat de geiten sloom worden en nog minder gaan vreten. Dan is er sprake van slepende melkziekte, oftewel ketose.

Het voorkomen van een vervette lever

De geiten halen hun energie uit het rantsoen. De droge stof opname voor het aflammeren is dus erg belangrijk. Hoe meer energie er namelijk uit het rantsoen kan worden gehaald, hoe minder  lichaamsvet er door de geit zal worden afgebroken. Het voeren van smakelijk en vers voer is dan ook essentieel. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de geiten vitamine B4 (pens bestendige choline) te voeren. Dat zorgt er namelijk voor dat de lever wordt ontvet en uw geiten een schone lever houden. Een geit met een schone lever zal minder problemen hebben met het aflammeren en geeft aan de start van de lactatie, meer melk.