Waarom worden houtpellets steeds duurder?

23 maart 2022 blog image

De geperste houtkorrel, ideaal voor het verwarmen van uw huis of andere ruimtes. Houtpellets zijn milieuvriendelijk en verwarmen met houtpellets kan u maar liefst een besparing van 30% van uw energiekosten opleveren. Door stijgingen van stookolie- en gasprijzen werden houtpellets alsmaar populairder, het verwarmen met deze brandstof was nu niet alleen milieuvriendelijk maar ook nog eens goedkoop. Nog steeds stijgt de populariteit van de houtpellets, alleen stijgt de prijs van deze brandstof de laatste tijd ook. Waarom stijgt die prijs van de pellets?

De markt is overspannen

De markt van houtpellets is momenteel behoorlijk overspannen, kort gezegd is er dus veel meer vraag naar houtpellets dan dat er aanbod is. Dit komt door een aantal belangrijke redenen die we zullen toelichten in deze blog.

Stijging van gasprijzen

De gasprijs is het laatste jaar werkelijk de lucht in geschoten, in december 2021 waren de gasprijzen meer dan verdubbeld ten opzichte van de maand januari in datzelfde jaar. De oorzaak hiervan was een koud voorjaar, slecht gevulde voorraden en het herstel van de economie die plaatsvond na het eerste jaar van de coronacrisis. Door deze ontzettende stijging zijn mensen op zoek gegaan naar alternatieven voor gas. Al snel kom je uit bij houtpellets, een goedkope optie om te verwarmen. Door de nog steeds stijgende gasprijs wordt de vraag naar pellets dus nog steeds groter, wat er voor zorgt dat de prijs van pellets automatisch stijgt. Ondanks de prijsstijging van houtpellets is het op moment van schrijven nog steeds een goedkopere optie om het huis te verwarmen ten opzichte van gas, mits een variabel contract bij de energieleverancier.

Conflict tussen Rusland en Oekraïne

Europa is voor 40% van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. Vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er veel sancties opgelegd door westerse landen tegen Rusland, men vreest dat dit een grote invloed kan hebben op de gasleveringen vanuit Rusland. De gasprijs is daardoor sinds december 2021 nogmaals ontzettend geëxplodeerd, dit resulteerde in alternatieven en dus weer een extra vraag naar houtpellets, de prijs van de pellets stijgt dus automatisch ook weer mee.

Meer vraag vanuit de biomassacentrales

Biomassacentrales zijn installaties gericht op het opwekken van energie uit biomassa. Er is steeds meer behoefte naar andere middelen om deze energie op te wekken. Zo stoken biomassacentrales nu ook flink bij met houtpellets. Door deze sterk toegenomen vraag naar houtpellets vanuit de industrie blijft er minder aanbod over voor de particuliere markt. Dit heeft schaarste als gevolg, wat de prijzen opvoert voor zowel de industrie als de particulier.

Conclusie prijsstijging houtpellets

De conclusie van de prijsstijging van de houtpellets komt er op neer dat er op dit moment veel meer vraag dan aanbod is. De markt is dus zoals gezegd overspannen, of mooier gezegd: oververhit. De ineens geëxplodeerde vraag heeft ervoor gezorgd dat het aanbod er simpelweg niet meer is, en de pellets zodra ze weer te verkrijgen zijn ook weer binnen no-time uitverkocht zijn. Het einde van de houtpellets prijsstijging lijkt momenteel nog niet in zicht.