Waarom wordt mijn merrie niet drachtig?

20 januari 2022 blog image

Wilt u met uw merrie fokken, maar wordt uw paard maar niet drachtig? In deze blog leest u alles over de oorzaken van drachtigheidsproblemen en over mogelijke oplossingen.

Oorzaken van drachtigheidsproblemen

Als een merrie niet drachtig wordt kan dit meerdere redenen hebben. We noemen de meest voorkomende voor u op.

Leeftijd

Net als bij mensen neemt de vruchtbaarheid van paarden af met leeftijd. Een paard is op zijn vruchtbaarst rond het tweede levensjaar.

Medische problemen aan de geslachtsdelen

Soms is er een aangeboren afwijking aan het geslachtsapparaat van de merrie. Bij aangeboren afwijkingen is de kans aanwezig dat de merrie geen veulens kan krijgen. Het kan ook zo zijn dat er ergens een ontsteking of cyste zit. Dit kan onderzocht worden door de dierenarts.

De hengst

Dat een merrie niet drachtig wordt hoeft niet altijd aan de merrie zélf te liggen. Er is natuurlijk ook een aanwezige kans dat de kwaliteit van het sperma van de hengst niet in orde is.

Omgevingsfactoren

Wanneer een merrie weinig te eten krijgt, of als de kwaliteit van het voedsel slecht is kan dit aanslaan op de vruchtbaarheid van het paard. Ook een vieze stal of stress kan ervoor zorgen dat het paard niet drachtig wordt. In ernstige gevallen kan stress er zelfs voor zorgen dat de cyclus van een paard volledig stagneert.

Hormonale problemen

In sommige gevallen maakt de merrie niet genoeg progesteron aan. Dit is het hormoon waarmee een merrie drachtig wordt. Dit kan onderzocht worden door een dierenarts.

Vitamine tekorten

Een vitamine E of selenium tekort kan ervoor zorgen dat een merrie volledig onvruchtbaar wordt. Ook als uw merrie eenmaal drachtig is, is het handig om de vitamine levels in de gaten te houden. Een tekort aan deze vitamines kan resulteren in aangeboren afwijkingen bij het veulen.

De kans op dracht vergroten

Wanneer medische problemen uitgesloten zijn door een dierenarts, kunt u zelf een aantal dingen doen om de kans op dracht te vergroten. Dit kunt u doen door de omgevingsfactoren van uw merrie zo optimaal mogelijk te maken. Dit doet u door:

·         De stal extra vaak schoon te maken;

·         voor voldoende contact met andere paarden te zorgen;

·         het paard genoeg te laten bewegen;

·         voor rust en regelmaat te zorgen;

·         kwalitatieve voeding aan uw merrie te geven;

·         aanvullende vitaminen en mineralen aan uw merrie te geven. Geef niet zomaar een vitaminebom. Doe eerst onderzoek of vraag advies aan uw dierenarts.

Bekijk al onze producten voor paard en ruiter in onze webshop.