Wat eten paarden?

12 april 2021 blog image

De voedingsbehoefte is voor ieder paard verschillend. Het is aannemelijk dat een paard die veel in de sport loopt, een grotere voedingsbehoefte heeft dan een paard of pony die alleen in de wei staat. Naast het gebruikelijke voer zoals hooi of kuil is het ook fijn om uw paard af en toe eens te kunnen verwennen. Maar wat kun je wel aan een paard voeren en wat kun je toch beter laten staan? In deze zoeken we uit wat je je paard zorgeloos kunt voeren en welke traktaties je beter kunt laten staan.

Wat eten paarden: de basis

In de basis eten paarden hooi of voordroog kuil en, indien nodig, aanvullend krachtvoer. Daarnaast is het belangrijk dat uw paard altijd  de beschikking heeft over voldoende schoon drinkwater. Een paard of pony eet dagelijks ongeveer 1,5 kilo aan ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. Ruwvoer is belangrijk. De vezels in het ruwvoer zorgen er namelijk voor dat het spijsverteringsstelsel van het paard goed zijn werk kan doen. Ook in ruwvoer zit verschil. Zo kunt u voor kunnen sobere paardenrassen, over het algemeen een paarden die snel dik worden, kiezen voor ruwvoer met weinig energie, bijvoorbeeld graszaadhooi. Een paard dat veel moet werken, bijvoorbeeld een paard dat in de sport loopt, heeft behoefte aan  ruwvoer met een hogere energiewaarde. Dan kunt u kiezen voor weidehooi of voordroog kuil.

In het wild zoeken paarden de hele dag door naar hun voedsel. Een in het wild levend paard legt vaak grote afstanden af en eet allerlei grassoorten en kruiden, maar ook zaden zoals haver of gerst. Door het veel moeten zoeken naar voedsel, heeft het spijsverteringsstelsel van het paard zich hierop aangepast en heeft het leren omgaan met het gebruiken van voedsel met vaak een lage energiewaarde. Zo hebben paarden geleerd om energie efficiënt om te kunnen zetten.

Tegenwoordig hebben paarden nog steeds hetzelfde verteringsstelsel, maar leggen ze minder grote oppervlakten af en hebben ze vaak kleinere weides. Hierdoor moet ervoor worden gezorgd dat de paarden in de huidige tijd, beschikking hebben over kwaliteitsvoer. Daarbij moet wel gelet worden op hoe het lichaam van paarden ontwikkeld is. Paarden eten meerdere kleine hoeveelheden per dag over een tijdsbestek van wel 16 uur. Daarbij zoeken ze naar voedsel met veel structuur. Het is dan ook belangrijk om dit zoveel mogelijk na te bootsen door weidegang en het voeren van kleinere hoeveelheden structuurrijk ruwvoer.

Welke groenten mag een paard eten?

Het is natuurlijk altijd fijn als u uw paard eens extra kunt verwennen. Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt. Dat kan namelijk leiden tot slokdarmverstopping. Als uw paard moeite heeft met het kauwen van wortelen kunnen ze beter eerst in de lengte worden doorgesneden.

Welke fruitsoorten mag mijn paard eten?

Een paard mag veel verschillende soorten fruit eten, maar met mate. Er zitten namelijk vaak veel suikers in fruit, wat minder goed is voor uw paard. Daarbij heeft te veel fruit een verstorende werking op de darmflora van het paard.  Onder andere een appel, peer, banaan perzik of pruim kunnen aan uw paard worden gevoerd. Het is wel belangrijk dat de pit van de perzik of pruim eerst verwijderd wordt.

Welke groente en fruitsoorten zijn slecht voor paarden?

Er zijn een aantal groente- en fruitsoorten die familie zijn van nachtschade. Deze soorten zijn dan ook niet goed voor je paard. Groenten zoals aardappelen, tomaten en aubergine kunt u dan ook beter niet aan paarden geven. Ook de goji bes is familie van nachtschade. Op het eerste gezicht lijken deze soorten niet schadelijk, maar het gif van deze groente- en fruitsoorten hopen zich op in het lichaam van het paarden kunnen ze later problemen veroorzaken. Daarnaast kunt uien en andere groenten van de uienfmailie (zoals prei) en sommige koolsoorten ook beter bewaren voor eigen consumptie. Deze soorten kunnen namelijk zorgen voor gaskoliek. Ook avocado's zijn niet goed voor paarden. Vooral de schil van de avocado bevat toxische stoffen die schadelijk zijn voor het hart van het paard.

Het is uiteraard belangrijk om u te realiseren dat een goede basis het belangrijkst is. Dat wil zeggen: voldoende ruwvoer van goede kwaliteit met voldoende beschikking over schoon drinkwater en eventueel krachtvoer als aanvulling. Daarbij is het voeren van groente en fruit alleen bedoeld als beloning of om uw paard eens te verwennen.