Het creëren van een ‘gezonde’ paardenstal

28 oktober 2021 blog image

Paarden zijn gevoelige dieren. Voor de gezondheid van uw paard is het dan ook belangrijk dat u een goede omgeving voor uw paard creëert. In deze blog vertellen we u hoe u een ‘ongezonde’ paardenstal herkent en geven we u tips voor het optimaal inrichten van uw stal.

Wat bepaald hoe een ‘gezonde’ paardenstal eruit ziet

In een ‘gezonde’ paardenstal is er genoeg frisse lucht, voldoende licht en een gemiddelde temperatuur. Ook ligt er goed stalstrooisel en wordt de stal regelmatig schoongemaakt.

Als u twijfelt over het stalklimaat van uw paardenstal, kunt u aan de volgende dingen zien dat er iets moet veranderen:

  • In de stal voelt u nooit een briesje, of kleine windvlaag. Dit betekent dat er te weinig ventilatie is in de stal;
  • er hangt een ammoniakgeur in de lucht;
  • in de stal is het stukken warmer dan buiten;
  • er is geen of weinig daglicht in de stal;
  • in de stal is het vochtig. U ziet regelmatig condenswater op de ramen of op de wanden.

Het creëren van een optimaal ingerichte paardenstal

Er zijn een aantal simpele dingen die u kunt doen die direct resulteren in een ‘gezondere’ stal.

Zorg voor goede ventilatie en frisse lucht

Het openen van de stal ramen- en deuren zorgt voor frisse lucht en ventilatie van de stal(len). U kunt ook, als u dit nog niet heeft, kleine kieren in de stalmuren maken zodat er frisse lucht naar binnen kan komen.

Maak regelmatig de stallen schoon

Een schone stal zorgt voor minder ziekteverwekkers en fijnstof. Het is daarom belangrijk dat u elke dag mestballen en plasplekken verwijderd. Ook kunt u het beste dagelijks de lege plekken op de stalvloer aanvullen met bodemstrooisel. Eens in de week is het tijd voor een grote schoonmaakbeurt. U zet  uw paard buiten waarna u de stal uitmest. Vervolgens reinigt u de hele stal: Van alle wanden, tot aan de voer- en drinkbakken. Ook is het belangrijk dat de vloer geveegd wordt en dat het bodemstrooisel ververst wordt. Pas nadat de stal weer droog is kunt u het paard weer in de stal zetten.

Goed bodemstrooisel

In- en tussen bodemstrooisel kan aardig wat fijnstof verscholen zitten. Dit is op lange termijn slecht voor de luchtwegen van uw paard. Het is daarom belangrijk dat u goed bodemstrooisel aanschaft wat zo min mogelijk fijnstof bevat. De meest gebruikte bodembedekkers voor in de paardenstal zijn tarwestro en houtkrullen. We hebben een uitgebreide blog geschreven over het beste stalstrooisel voor in de paardenstal.

Houvezel voor in de paardenstal

Stofvrije houtkrul van geschaafd vurenhout met een lekker frisse geur. Deze houtvezel krullen van Pelfin geven een heerlijk zacht beddengoed met luxe uitstraling. Ten opzicht van stro heeft dit arbeidsbesparende product een hoog absorptievermogen en geeft het een minder grote mestvolume.