Welk stalstrooisel is het beste?

26 april 2021 blog image

Ieder paard staat op een bepaald soort bodembedekker, maar welke soort is nou echt het best? Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en iedereen heeft een bepaalde voorkeur. De een heeft liever stro, de ander vlas, houtvezel of tarwestrokorrels. In deze blog zetten we de twee meest gebruikte bodembedekkers; stro en houtvezel, tegenover elkaar. Wat zijn nou precies de voordelen van stro ten opzichte van houtvezel en andersom?

De invloed van houtvezel of stro op het slaapgedrag van het paard.

Het type stalstrooisel is van invloed op het slaapgedrag van het paard, dat blijkt uit Zwitsers onderzoek. Er stonden verschillende paarden op beton, rubber matten of stro. De paarden die sliepen op beton of rubberen matten hadden een behoorlijk kortere remslaap. Daarnaast waren er paarden die zelf minder gingen liggen. Als de paarden zelf mochten kiezen, kozen zij allemaal voor stro. In een Pools onderzoek werd het verschil tussen houtkrullen, stro of houtpallets onderzocht. Hierbij vertoonden de paarden die op stro stonden rustiger gedrag. Als kanttekening plaatsten de onderzoekers echter wel dat hieruit niet geconcludeerd kan worden dat stro beter is dan houtkrullen. Er is immers ook onderling verschil tussen paarden en het ene paard ligt vaker dan het andere.

Hygiëne

De bacteriële besmettingsgraad bij houtkrullen of vlas is groter dan bij stro. De houtkrullen worden namelijk sneller nat en in een vochtige omgeving gedijen bacteriën beter. Bovendien plakt het vochtige houtvezel makkelijker aan de zool vast. Daardoor is het risico op zoolzweren groter. Met name bij drachtige merries is het gebruiken van stro schoner. Als de merrie moet veulenen, plakt het zaagsel namelijk aan het veulen vast. Dat verhoogt het risico op infectie van de navelstreng en een hogere besmettingsgraad.

Dat wil niet zeggen dat stro altijd de beste uitkomst is. Als u een paard heeft met een gevoelige luchtwegen of aandoeningen die lijken op astma, is stro vaak niet de beste keuze. De paarden zijn dan vaak gevoeliger voor bijvoorbeeld pollen, planten of schimmels. Het is niet zo dat houtkrullen niet stoffig kunnen zijn. Houtkrullen zorgen ook voor een kleine hoeveelheid stof. Het is alleen zo dat het stof van houtvezels minder prikkelend is voor de luchtwegen dan die uit het stro. Daarnaast eten de paarden stro op en kan het daardoor zorgen voor een grote buikinhoud. Bij paarden, of paarden die bijvoorbeeld een koliek operatie hebben ondergaan, is die grote buikinhoud vaak niet wenselijk. Stro kan, in combinatie met onvoldoende beweging en onvoldoende schoon drinkwater, ook zorgen voor verstoppingen. Aan de andere kant werkt het eten van kleine hoeveelheden stro, stimulerend op de darmen en zorgt het voor een geneutraliseerde maag. Hierdoor wordt het risico op maagzweren verkleint.

Al met al is het één dus niet perse beter dan het ander. De keuze tussen stro of houtkrullen is dan ook voornamelijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de behoeften van het paard. Daarnaast zijn er natuurlijk naast deze twee typen stalstrooisel, nog vele andere soorten bodembedekking. Zo neemt Miscanthus, ook wel olifantengras, tot wel twee keer zoveel vocht op dan zaagsel. Daarnaast zijn er ook nog vele andere alternatieven zoals onder andere; vlas of gerstestro.