Hoefverzorging

Het is erg belangrijk dat de hoeven van schapen en geiten gezond zijn, u dient deze dan ook minstens drie keer per jaar te controleren en te bekappen. De benodigdheden voor de klauwverzorging van uw schapen zijn te verkrijgen bij Fouragehandel Bus. Wij bieden u een aantal producten aan van hoge kwaliteit die bijdragen bij de hoefverzorging en daarmee de gezondheid van uw schapen of geiten. U kunt bij ons terecht voor:

 • Schapenhoefmes
 • Schapenhoefschaar
 • Blauwspray voor oppervlaktedesinfectie
 • Klauwverzorgingsgel
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Waarom is klauwverzorging belangrijk?

Als u de hoeven van uw schapen of geiten niet verzorgd bestaat er een grote kans dat uw schaap of geit kreupel wordt. Door ervoor te zorgen dat uw dieren gladde en gezonde hoeven hebben heeft het dier automatisch een goede loophouding, als dit niet het geval is en de loophouding dus niet correct is wordt het dier kreupel en krijgt hier dan ontzettend last van. Ook is het belangrijk dat er geen scheuren in de hoef zitten van uw geiten en of schapen, een hoef zonder scheuren voorkomt dat er bacteriën binnendringen en dragen dus bij aan de gezondheid van het dier.

Wat heb je nodig voor hoefverzorging?

 Voor het verzorgen van een schapenho ef heeft u de volgende producten nodig:

 • Schapenhoefmesje of schapenhoefschaar
 • Doek/middel om de hoeven mee schoon te maken

Hoe verzorg ik de hoeven van mijn schapen of geiten?

 • Stap 1: Zet uw schaap of geit op zijn achterwerk, zorg ervoor dat het dier tegen u aanleunt.
 • Stap 2: Maak de hoef en de klauwen schoon, verwijder al het vuil.
 • Stap 3: Check of de huid ontstoken is, bij een slechte geur of ontsteking is het goed om de dierenarts te raadplegen. Is dit niet het geval kunt u verdergaan.
 • Stap 4: Pak uw hoefschaar of schapenpootmesje en snij het overtollige hoorn van de hoef af. Doe dit tot het weer egaal is.
 • Stap 5: In de spleet van de klauw zit een vetklier, als deze verstopt of ontstoken is moet u deze uitknijpen. Dit geneest daarna meestal vanzelf.

Hoefspray of hoefgel gebruiken?

Het gebruik van hoefspray of hoefgel is handig als uw schapen of geiten problemen ondervinden met de gezondheid van hun klauwen. Deze producten ondersteunen bij verzorging van bijvoorbeeld tyloom, stinkpoot en zoolzweren. Als u niet zeker weet of uw schaap of geit hoefspray of hoefgel nodig heeft is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.

Een hoefschaar of een hoefmesje gebruiken?

Of u liever een hoefschaar of juist een hoefmesje wil gebruiken voor het bekappen van uw schapen hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeur. Met een hoefschaar kunt u meer kracht zetten en dus grotere en hardere stukken hoorn verwijderen. Met een hoefmesje kunt u preciezer werken en is eventueel geschikter voor de laatste kleine stukjes om uw hoeven perfect af te werken. Wij raden dan ook aan om eventueel beide gereedschappen te gaan gebruiken als u de klauwen van uw schapen of geiten gaat verzorgen. Een hoefschaar voor de grote stukken en een hoefmesje voor het laatste precisiewerk.