Welk strooisel is het beste voor mij en mijn dieren?

23 februari 2022 blog image

Het aantal verschillende soorten strooisels is groot, en de keuze voor een bepaald strooisel wordt hierdoor niet makkelijker gemaakt. Wel is dit erg belangrijk, het juiste soort strooisel is namelijk essentieel voor het comfort en welzijn van uw dieren. Van zaagsel tot tropische grassoorten en van houtvezels tot stro, veel dingen kunnen gebruikt worden als strooisel. Benieuwd naar de verschillende strooisels en welke soort past bij u en uw paarden, koeien, schapen, varkens of andere dieren? Lees dan snel verder!

Het juiste paardenstrooisel voor u en uw paard!

Bij het maken van een keuze over het juiste strooisel voor uw paard is het belangrijk om een aantal dingen mee te nemen in dit proces. Staat uw paard bijvoorbeeld veel binnen of buiten? Als het paard veel binnen staat heeft u een strooisel nodig met een hoog absorptievermogen. Wilt u elke dag uitmesten of kiest u voor een potstal? Wat voor de een werkt kan voor de ander dus erg verschillen. Elk strooisel heeft bepaalde eigenschappen die bij u en uw paard kunnen passen.

Stro

Stro is in vergelijking met andere strooisels erg goedkoop. Het is de traditionele bodembedekking en een voordeel van stro is dat het goed composteert. Ook is dit strooisel geschikt om aan te knabbelen door het paard, hierdoor krijgt uw paard al een deel van het rantsoen binnen. Stro is bijvoorbeeld ideaal te gebruiken als u een potstal heeft. Het nadeel hiervan is dan weer dat het een grote mesthoop geeft, en dat sommige paarden teveel stro gaan eten wat koliek tot gevolg kan hebben. Ook is het absorptievermogen van stro wat lager dan andere strooisels.

Vlas

Vlas is een wat duurder strooisel, maar dit product brengt veel voordelen met zich mee die dit compenseren. Vlas heeft namelijk een hoger absorptievermogen dan stro en houtkrullen, zo hoeft u wat minder te strooien. Verder is vlas een licht strooisel waardoor u gemakkelijk hiermee aan het werk kunt en uw stal ook weer makkelijk is te verschonen. Ook is vlas een ideaal middel om een potstal mee te realiseren. Een nadeel van vlas is dat sommige paarden vlas eten, dit kan zorgen voor koliek. Mocht u vlas gebruiken of willen gebruiken is het dus belangrijk dat u in de gaten houdt dat uw paard geen vlas eet!

Miscanthus

Miscanthus, ook wel olifantengras genoemd. Dit strooisel is nog relatief onbekend maar wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen die dit strooisel met zich mee brengt. Miscanthus heeft een hoog absorptievermogen en u hoeft dus ook relatief minder te strooien. Een uniek voordeel van het olifantengras is dat het ook in staat is om stikstof te absorberen, daardoor wordt ammoniak opgenomen en de geur geneutraliseerd. Ook is het strooisel ontstoft, zodat dit de gezondheid van uw paarden niet ten slechte komt. Al met al is het olifantengras een flexibel strooisel wat in bijna elke stal gebruikt kan worden, het is van hoge kwaliteit en makkelijk in gebruik.  

Houtvezel

Houtvezel, ook wel houtkrullen genoemd. Houtkrullen zijn een populaire keuze voor bodembedekking in de paardenstal. Wat belangrijk is, is dat de houtkrullen die u gebruikt speciaal gefilterd zijn en daardoor stofvrij zijn. Anders kan dit ten koste gaan van de gezondheid van uw paard. Verder zijn houtkrullen niet verteerbaar en hoeft u zich geen zorgen te maken of uw paard deze op eet. Een nadeel van houtkrullen zou kunnen zijn dat deze niet geschikt zijn voor een potstal, mocht u elke dag uit willen mesten is dit strooisel een prima optie!

Het zachtste bed voor uw koeien!

Comfort is voor koeien erg belangrijk, een goed strooisel bevorderd namelijk de gezondheid van uw koeien. Een blije en gezonde koe geeft meer melk, wat natuurlijk erg fijn is! Ook voor koeien zijn er verschillende strooisels mogelijk. Het belangrijkste verschil hierin is of u een potstal of een ligboxstal heeft. Lees verder voor de strooisels die bij uw stal en koeien passen!

Ligboxstal

Bij een ligboxstal zijn zaagsel en vlas twee fijne opties voor u en uw koe. Het strooien van zaagsel en vlas gaat gemakkelijk en bij een goede laag van het liefst 5 centimeter of meer ervaart uw koe het meeste ligcomfort. Ook miscanthus is een interessante optie om te gebruiken als strooisel voor uw ligboxstal, het absorberend vermogen van de oprukkende strooiselsoort is hoger dan dat van zaagsel wat het interessant maakt. Om de hygiëne in uw ligboxen te verhogen kunt u uw strooisel mengen met ligboxkalk, dit product verhoogt de pH waarde en zo wordt deze ruimte ongunstiger voor bacteriën. Ook bevordert ligboxkalk de klauwgezondheid.

Potstal

In de potstal is stro het meest gebruikelijke strooisel om te gebruiken. Zo is uw potstal constant warm en comfortabel voor uw koeien. Een voordeel van een potstal is natuurlijk de mest die wordt opgepot, die u weer kunt verspreiden over uw akkers.

Mest

Boeren gebruiken steeds vaker paardenmest gemengd met zaagsel als strooisel in de stallen, Een voordeel hiervan is dat koeien schoner blijven. Het nadeel van mest gebruiken als strooisel is dat er een aantal risico’s aan verbonden zijn. Er zijn namelijk meer bacteriën aanwezig in de mest die de kans op een ontsteking in de uiers (mastitis) vergroten.

Comfort en gezondheid voor uw schapen!

Het is belangrijk om uw schapen zo schoon mogelijk te houden, dus raden wij af om fijne strooisels als zaagsel en houtvezels te gebruiken voor uw schapenstal. Deze zijn namelijk te fijn en blijven in de wol van uw schaap zitten.

Stro is daarom een van de strooisels die u het beste kunt gebruiken voor uw schapen. Stro blijft niet in de vacht van de dieren zitten, is ideaal voor een potstal en is comfortabel en warm om op te liggen voor de schapen. Voor de onderlaag van uw schapenstal kunt u eventueel vlas gebruiken, dit neemt beter vocht op en geeft weinig tot geen ammoniakgeur af. Echter moet u dit alleen gebruiken als ondergrond en als bovenste laag altijd stro gebruiken, vlas is te fijn voor de wol van uw schaap.

Vrijheid & vrolijkheid voor uw varkens!

Varkens houden van wroeten, het zijn speelse dieren en zijn gek op urenlang op avontuur gaan en hun omgeving verkennen. Door stro in uw varkensstallen te plaatsen kunnen zij hun natuurlijke gedrag vertonen. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dan ook dat varkens in een hok met stro veel actiever zijn dan varkens in een kaal hok, ze zijn druk bezig met wroeten, rennen en spelen. Het gebruiken van stro als strooisel in uw varkensstal draagt dus bij aan de vrolijkheid en gezondheid van uw dieren.

Ook composteert stro goed, waardoor er warme én koele plekken ontstaan in uw stal waardoor uw varkens kunnen opwarmen óf afkoelen wanneer ze dit nodig hebben.

Kortom: Stro is dé bodembedekker voor een blij en gezond varken!

Zo voelen uw kippen zich weer kiplekker!

Zonder bodembedekking wordt uw kippenhok of kippenren al snel vies, en kan de boel aardig gaan stinken. Een bodembedekking vangt natuurlijk uitwerpselen op en absorbeert het vocht. Daardoor gaat het hok of de ren minder stinken en geeft u uw kippen een schonere leefomgeving. Houtvezels of houtkrullen zijn geschikte strooisels om te gebruiken voor uw kippen.

Bodembedekking is dus belangrijk voor ieder dier! Bekijk hier al onze strooisels.