Hoofdstel kopen voor uw paard

Hoofdstellen zijn natuurlijk onmisbaar bij het paardrijden en Fouragehandel Bus heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding van Nederland! Wij vinden dat iedereen moet kunnen paardrijden met goede kwaliteit artikelen. Daarom verkopen wij hoofdstellen voor paarden als shetlanders tot en met de maat extra full en hebben we verschillende kleuren zoals zwarte en bruine voor een zachte prijs. Daarnaast verkopen we teugels en andere onderdelen zodat uw paard weer zo snel mogelijk rijklaar is. Wij hebben dan ook een supersnelle levering: voor de meeste van onze paardenspullen geldt vandaag besteld is de volgende werkdag al in huis! 

  • Supersnelle levering
  • Beste prijs-kwaliteit van Nederland
  • Alle paardenspullen op één plek
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Welk hoofdstel moet ik kopen?

Een hoofdstel kiezen is niet iets wat te snel gedaan moet worden. Eerst moet er nagedacht worden over met bit of bitloos rijden en welke soort bij uw paard past en daarna moet ook nog de goede maat worden bepaald. Al deze dingen zijn ook nog afhankelijk van de berijder. Een beginnende rijder is gebaat bij een makkelijkere hoofdstel en een gevorderde bij een hoofdstel met meer controle. Om u bij die keuze te helpen gaan wij hieronder er verder op in hoe u de beste keuze kunt maken.

Wat is een bitloos hoofdstel?

Een bitloos hoofdstel is zoals de naam al zegt een hoofdstel zonder bit in de mond van het paard. Dit wordt gedaan om het paard menselijker te behandelen. Er zijn twee variaties van een bitloos hoofdstel en alle bitloze hoofdstellen zijn in feite een combinatie van de twee. In plaats van bitloos rijden kunt u ook rijden met een halster die we ook verkopen.

Bitloos hoofdstel side-pull

Een side-pull voelt voor het paard net als een halster en is daardoor makkelijk voor het paard om aan te wennen. De meeste paarden zijn namelijk al jaren gewend aan halsters en daardoor is de overstap klein. Het bitloze side-pull is vooral te gebruiken bij voorspelbare en gehoorzame paarden die ook met halsters kunnen worden bereden. De controle over onvoorspelbare paarden is namelijk niet al te hoog doordat de teugels alleen maar druk uitoefenen op de neus van het paard.

Het voordeel ten opzichte van rijden met halster is dat het side-pull bitloze hoofdstel er beter uitziet en iets minder los zit.

Bitloos hoofdstel cross-under

De cross-under is zeer geschikt voor beginners en paarden die ongehoorzaam zijn omdat de druk van de teugels over het hele hoofd wordt verdeeld door banden. Dit maakt het zeer paardvriendelijk want het is zo bijna onmogelijk het paard pijn te doen. Hierdoor is het echt supergeschikt voor beginners die soms nog te hard trekken aan de teugels. Om het paard te laten wennen aan het bitloos hoofdstel wordt aangeraden eerst grondwerk te doen voordat het bereden wordt.

Welke soorten hoofdstellen zijn er?

Er zijn veel verschillende hoofdstellen en het is niet altijd even duidelijk welke het beste is voor welk paard. Wij verkopen vooral het model engelse hoofdstel want dat is het meest gebruikelijke model. Dit model zit gewoon goed strak om het hoofd heen en is ideaal voor de controle over het paard. Onze hoofdstellen worden meestal zonder bit geleverd maar wij hebben natuurlijk ook verschillende soorten trensen te koop.

Stang en trens hoofdstel

Er zijn twee mogelijkheden als het gaat om het bit. Zo is er de stang en trens hoofdstel voor gevorderde dressuurruiters en de standaard trens hoofdstel voor de normale ruiter. De stang en trens wordt gebruikt in dressuurwedstrijden op hoog niveau en is alleen aan te raden als de communicatie tussen rijder en paard perfect verloopt. Als er nog aan gewerkt moet worden is het handiger om te rijden met het standaard trens hoofdstel. Fouragehandel Bus biedt verschillende soorten watertrensen aan.

Wat is een watertrens?

Een watertrens is een bit met losse bitringen waardoor het bit vrijer in de mond ligt dan bij bijvoorbeeld d-trensen. Bij een watertrens is het zeer belangrijk dat de trens breed genoeg is anders krijgt het paard wondjes aan de zijkant van de mond. Als dat toch gebeurt kan dat opgelost worden met onze bitschijven. Wij verkopen enkel gebroken en dubbel gebroken watertrensen waarbij de dubbel gebroken watertrens nog iets meer bewegingsvrijheid biedt.

Wat is de juiste maat bit?

Zoals al gezegd is de breedte van het bit belangrijk. De breedte wordt gemeten tussen de ringen van het bit en er bestaan verschillende maten. Hieronder een schema dat een richtlijn vormt voor de benodigde maat.

  • 9,5 cm – geschikt voor shetlanders en zeer kleine pony’s
  • 10,5 cm – geschikt voor A en B pony’s
  • 11,5 cm – geschikt voor C, D en E pony’s
  • 12,5 cm – geschikt voor grote E pony’s en kleine tot gemiddelde paarden
  • 13,5 cm – geschikt voor paarden
  • 14,5 cm – geschikt voor zeer grote paarden

Bij de maten hierboven dient rekening gehouden te worden met de verschillen tussen rassen paarden. Sommige rassen zijn kleiner maar hebben een grotere maat nodig of andersom. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

 Wat is de juiste maat hoofdstel?

De juiste maat hoofdstel kiezen kan verwarrend zijn als u niet weet waar welke maat voor staat. Kijk bij onze pagina voor halsters voor de perfecte maat voor uw paard.

Overige toebehoren

Naast onze hoofdstellen en watertrensen verkopen wij in onze paardenshop natuurlijk ook teugels, bijzetteugels en andere toebehoren. Zo hebben wij een hoofdstelhanger zodat u uw hoofdstel aan de muur kan hangen na het rijden. Daarnaast hebben we ook martingalen en andere hulpmiddelen voor bij het rijden.