Longeerlijnen om paarden te longeren

Heeft u een paard dat nog nooit bereden is? Dat moet het eerst goed voorbereid door het paard te longeren. Wij weten hoe belangrijk dat is voor de ontwikkeling van het paard en voor de band tussen rijder en paard. Daarom verkopen wij de beste kwaliteit longeerlijnen zodat het gevoel tussen u en uw paard op zijn best is. Wij bij Fouragehandel Bus willen paardrijden toegankelijk maken voor iedereen. Dus zorgen wij voor de beste kwaliteit en een supersnelle levering. De meeste paardenspullen zijn na bestelling al binnen één dag in huis!

  • Uitzonderlijk snelle levering
  • Gegarandeerde kwaliteit
  • Ruitershop en paardenshop op één plek
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Waarom moet een paard longeren?

Het longeren van een jong paard is misschien wel de beste voorbereiding op het berijden. Niet alleen krijgt het paard zo meer spieren maar het wordt ook soepeler in de benen en traint het zijn of haar uithoudingsvermogen. Daarnaast wordt het paard geleerd naar de aanwijzingen van de ruiter en hoe het die op moet volgen. Longeren kan ook worden toegepast bij een ouder paard dat nooit bereden is of nooit goed voorbereid is op het longeren. Met een goede longeerlijn uit onze webshop wordt longeren makkelijker en fijner voor u en het paard.

Wanneer is een paard klaar voor de longeerlijn?

Wanneer een paard klaar is verschilt per paard. Sommige paarden zijn zeer gehoorzaam en luisteren goed en andere zijn eigenwijs en willen niet zo snel luisteren. Voor beide gevallen hebben wij de juiste longeerlijn zodat het paard snel leert en zo snel mogelijk rijklaar is. Wat heel belangrijk is, is dat het paard eerst grondwerk moet hebben gedaan zodat het weet wat verwacht wordt bij bepaalde oefeningen. De communicatie tussen u en uw dier zijn namelijk erg belangrijk en pas als het paard gestuurd kan worden zonder hulpteugels kan het leren longeren beginnen.

Hoe werkt longeren?

Longeren wordt gedaan met een longeerlijn dat wordt vastgemaakt aan een kaptoom, halster of longeersingel. Daarna wordt het paard geleid en kunt u bepaalde oefeningen uitvoeren. Dit moet een paar keer per week gedaan worden voor optimaal effect. De 3 belangrijkste punten om op te letten worden samengevat met LVO: lengtebuiging, voorwaartse neerwaartse tred en ondertreding.

Lengtebuiging

Lengtebuiging betekent dat het paard zijn rug en wervelkolom ineens naar de kant buigt dat het oploopt. Van bovenaf krijgt het dus een bananenvorm en het paard naar binnen buigt met het hoofd. Dit oefenen is zeer belangrijk voor latere training want bij bijvoorbeeld dressuur is lengtebuiging een zeer belangrijk onderdeel van de rit. Deze lengtebuiging kan worden afgedwongen door spanning op de longeerlijn te houden.

Voorwaartse neerwaartse tred

Een goede voorwaartse neerwartse tred is als het ware een soort bodybuilding voor het paard. Belangrijk is dat het hoofd en de neus voorwaarts worden gericht en de hals naar beneden. Zo wordt de neus eigenlijk zo ver mogelijk gestrekt. Als dit goed gedaan wordt is het zwaar voor het paard en traint het daarmee balans en spieren.

Ondertreden

Wanneer het vorige onderdeel goed wordt uitgevoerd wordt automatisch het achterbeen van het paard onder de heup geplaatst bij elke stap. Zo worden de achterbenen draagbenen in plaats van dat ze alleen maar duwen.

Als alle drie de LVO-onderdelen goed zijn rijdt een paard mooi en houdt hij het langer vol.

Waar moet je op letten bij longeren?

Twee dingen waar op gelet moet worden zijn:

  1. Longeer niet te lang
  2. Longeer beide kanten even goed

Punt 1 wordt vaak overtreden en zorgt voor grote problemen. Als er te lang wordt gereden sluipen er al snel schoonheidsfoutjes in en is het paard gevoelig voor blessures. Daarom is het beter meerdere keren per week kort te longeren dan maar één of twee keer per week lang. Let er dus tijdens longeren goed op dat het paard zijn houding goed behoudt. Deze houding kunt u bijstellen met de longeerlijn en een zweepje.

Punt 2 is ook van belang, want een paard moet natuurlijk beide kanten op even sterk zijn. Als u merkt dat het paard meer moeite heeft met links of rechts moet daar meer aandacht aan worden besteed.

Wat is er nodig voor longeren?

Om te longeren zijn er bepaalde spullen nodig. Een longeerlijn is natuurlijk het belangrijkst en moet daarom fijn in de hand liggen. Hiermee wordt het paard gestuurd en daarom moet de kwaliteit goed zijn. Wij verkopen dan ook kwalitatief goede longeerlijnen die makkelijk in gebruik zijn en goed in de hand liggen. Deze longeerlijnen kunnen vastgemaakt worden aan een kaptoom of een speciale longeersingel om de buik of door middel van een longeerbitstuk aan een halster. Als allerlaatste kan er ook nog gebruikt gemaakt worden van een extra lange longeerzweep waarmee vooral het ondertreden kan worden afgedwongen.

Welke longeeroefeningen zijn er?

Op het internet zijn er veel verschillende longeeroefeningen te vinden en wij vatten ze simpel samen:

1.      LVO in stilstand

Deze oefening wordt ook gedaan bij het grondwerk en hiermee worden de L en de V van de LVO-onderdelen uitgevoerd. Laat het paard dus stelling en buiging nemen in stilstand en laat het paard een voorwaartse neerwaartse houding aannemen. Doe dit elke aan het begin van de training ook bij gevorderde paarden.

2.      LVO in beweging

Zodra het paard stap 1 goed lukt met een longeerlijn kunt u beginnen met langzaam het paard dichtbij in een cirkel te laten lopen. Terwijl het paard loopt moet u zorgen dat het zijn LVO-houding houdt en let nu goed op de achterbenen en de onderzetting. Zodra dit goed gaat kan de cirkel steeds iets groter worden en in draf of galop worden uitgevoerd.

3.      Gevorderde LVO-oefeningen

 Als het paard in draf en galop in een grote cirkel een goede houdig heeft kan het overgangen gaan oefenen door van draf naar galop te gaan zonder van houding te veranderen. Zodra de basisovergangen onder de knie zien kunt u verder gaan met versnellen en vertragen in dezelfde gang of van halt direct naar draf te gaan en weer terug. Dit zijn de moeilijkste oefeningen voor een zeer gevorderd paard.

Wanneer is mijn paard rijklaar?

Een paard is rijklaar wanneer het soepel zonder horten en stoten in LVO-houding kan lopen, draven en galloperen terwijl het vast zit aan een longeerlijn. Het paard moet niet aan de longeerlijn trekken en linksom als rechtsom even goed lopen. Is dat gelukt? Gefeleciteerd, uw paard is klaar om te berijden.