Scheerapparaat paard

Zoekt u een scheerapparaat om uw paard mee te scheren? Wij hebben een supergroot assortiment en alles is spotgoedkoop. Zo hebben wij de merken Heiniger, Aesculap scheermachines en meer. Wij kunnen een lage prijs beloven doordat wij zonder tussenstops direct aan huis leveren en zo allerlei kosten besparen. Daarnaast garanderen wij een goede service en kwaliteit waardoor iedere klant tevreden is met onze producten. De allerbeste scheermachines voor uw paard koopt u bij Fouragehandel Bus!

  • Goede service
  • Groot assortiment
  • Meer dan 5 verschillende merken
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Breed assortiment paarden scheerapparaten 

Wij zouden geen Fouragehandel zijn als we niet een superbreed assortiment aan scheerapparaten aanbieden. Daarom hebben we scheerapparaten voor vee en paarden, bedraad of met accu en ontzettend veel extra messen en andere onderdelen in onze webshop. Daarnaast hebben we een aanbod van veel verschillende merken: Heiniger, Liscop, Hauptner, Clipster, Constanta, Kerbl en Aesculap scheermachines. 

Waarom paard scheren? 

Zodra de winter om de hoek komt kijken krijgt een paard een dikke wintervacht omdat een paard dat gewend is van vroeger. Toen leefden ze in een zeerk oud klimaat en hadden ze de dikke vacht nodig om warm te blijven. Zelfs in de zomer als paarden geen wintervacht hebben paarden moeite met hun warmte kwijt krijgen. Daarom wordt een paard vaak 2 keer per winter geschoren om de vacht kort te houden. Het scheren van uw paard heeft verschillende redenen: 

1. Bescherming van het paard 

Een dikke vacht betekent dat als uw paard flink beweegt, bijvoorbeeld tijdens het trainen, het ook flink warm krijgt en gaat zweten. Ten eerste kan door de dikke vacht uw paard oververhitten maar ook blijft de vacht erg lang nat na de beweging. Zodra het paard dan weer stil gaat staan in de kou en wind koelt het te snel af en zijn er kans op blessures. Ook wordt de vacht van het paard vies en kan het gaan broeien of vormen er schimmels als het te lang nat blijft. Een zweetdeken kan tegen beide helpen maar toch is het nog beter om uw paard te scheren.  

2. Scheren scheelt tijd 

Het scheren van een paard is in de eerste instantie een tijdrovende klus maar scheelt uiteindelijk toch weer tijd. Het borstelen, wassen en schoonmaken van de vacht is namelijk een stuk makkelijker bij kort haar dan lang haar. Zo plukt u de vruchten van het scheren de hele winter door. 

3. Ziet er mooi uit 

“Het oog wil ook wat” wordt vaak gezegd en dat geldt ook voor uw paard. Een geschoren vacht ziet er immers gewoon beter uit dan een dikke vacht en is ook makkelijker mooi te houden. Zo staat er in de wei een mooier paard voor weinig moeite. 

Wanneer niet een paard scheren? 

Een paard dient niet geschoren te worden als het in de winter veel buitenstaat, helemaal als het dag en nacht buiten blijft staan. Dan heeft het namelijk de vacht wel degelijk nodig als een dikke isolerende laag om warm te blijven en kan het scheren juist slecht zijn voor de gezondheid. Als er dan nog steeds met het paard wordt getraind kan er gebruikt gemaakt worden van een bepaald scheerpatroon zoals het jachtmodel. Daarmee wordt alleen geschoren op de plekken waar paarden veel zweten zoals de flanken en onderkant van de buik. 

Voorbereidingen op het scheren 

Voordat een paard geschoren wordt is het handig het paard en scheermachine goed voor te bereiden zodat de scheermachine langer mee kan en het zo diervriendelijk mogelijk kan worden uitgevoerd. Let daarbij op de volgende dingen: 

  • Denk om het paard 

Het ene paard is het andere niet en daarom kan niet elk paard even snel gescheerd worden. Sommige scheermachines zijn zeer krachtig maar onrustige paarden kunnen schrikken van het geluid. Daarom is het aan te raden van tevoren na te denken welke scheermachine bij het paard past, bijvoorbeeld de Liscop Lite, en of er misschien een tondeuse bij te pas moet komen. 

  • Scheer met de goede messen 

Voor het scheren is het belangrijk een goed scheermachine te hebben met messen die scherp geslepen zijn. Zo niet dan wordt het een lange klus dat ook niet fijn is voor het paard. Bedenk ook van tevoren hoe lang en hoe fijn de messen moeten zijn. Om de levensduur te verlengen is het ok belangrijk eens in de zoveel tijd de messen en het scheerapparaat met olie in te smeren. 

  • Zorg voor een schoon paard 

Een schoon en droog paard is zeer belangrijk bij het scheren. Vuil, zand en samengeklitte zijn funest voor elk scheerapparaat en daarom is het verstandig het paard van tevoren goed te wassen en te borstelen. Natte haren zijn echter wel zeer moeilijk te scheren en daarom raden wij aan dit te doen één dag voor het scheren zodat het paard schoon maar toch droog is. 

  • Maak de messen schoon 

Voordat een paard geschoren wordt moeten de messen niet alleen scherp maar ook schoon zijn. Voornamelijk als er meerdere paarden worden geschoren kunnen vachtziektes of schimmels die na het wassen achterblijven van het ene paard op het andere worden overgedragen. Zorg dus voor een schone scheermachine! 

Hoe moet ik scheren? 

Het scheren van een paard is een secuur en tijdrovend werk maar zoals we al eerder zeiden plukt u er later de vruchten van. Het belangrijste is om geduld te hebben en niet te snel willen. Begin bij de schouder in korte banen tegen de haren in. Maak niet al te lange halen en druk het scheerapparaat op de vacht. Druk dus niet heel hard maar ook niet te zacht waardoor het op de ene plek korter is en op de andere plek langer blijft. Let tijdens het scheren goed op het gestel van het paard en houdt het kalm en rustig. Nu bent u klaar om te scheren! 

Hoe werkt het scheren van het hoofd? 

Het hoofd van het paard scheren zeer lastig maar er is een oplossing om het makkelijker te maken. Het hele paard moet natuurlijk geschoren worden en een speciale tondeuse voor paarden kan daarmee helpen. Zo’n paarden tondeuse is namelijk kleiner en lichter van stuk en kan op moelijk bereikbare plekken toch goed en kort scheren. Omdat de tondeuse ook minder lawaai maakt dan een scheerapparaat kan het gebruikt worden op onrustige paarden en bij gevoelige plekken zoals de oren van het paard. 

Waar moet ik op letten na het scheren? 

Bij een geschoren paard moet er extra gelet worden op het klimaat buiten en in de stal. Doordat de natuurlijke isolatie van het paard weggehaald is zijn extra lagen paardendekens nodig vooral als het koud is of regent. Dit is vooral belangrijk na het berijden of trainen zodat het dier niet te snel weer afkoelt wat kan leiden tot blessures. Bovenal is het belangrijk om meer voedingswaarde aan het eetpatroon toe te voegen want het paard heeft meer energie nodig om warm te blijven. 

Wat is onze beste scheermachine? 

De beste scheermachine is een scheermachine dat bij het paard past. Wij hebben alle soorten scheermachines die krachtig maar luid of minder krachtig maar stil zijn en wij hebben machines met snoer of draadloos met een accu. Door ons superbrede assortiment kunnen wij u voorzien in alles wat u zoekt maar is het belangrijk voordat u een scheerapparaat of tondeuse voor uw paard koopt eerst na te denken over wat u nodig heeft.