5 tips tegen hittestress bij uw vee!

11 mei 2021 blog image

U kunt het u nu misschien nog niet voorstellen maar voor u het weet ligt de zomer voor de deur. Met de zomer temperaturen zijn er een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden wat betreft u vee. We vertellen u er alles over in de blog van deze week!

Hittestress is een combinatie van hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Deze combinatie zorgt voor stressmomenten bij uw rundvee en heeft een negatieve invloed op hun gezondheid. Wanneer de temperatuur boven de 21 graden komt moet u uw koeien in de gaten houden. Koeien geven namelijk signalen wanneer ze last van de hitte krijgen. Net zoals bij mensen is het meest opvallende signaal dat koeien meer water drinken. Ook beginnen ze meer te zweten en hijgen en maken ze meer speeksel aan. Dit zorgt ervoor dat de koe veel vocht verliest, wat weer kan leiden tot pensverzuring. Waar mensen rustig in de zon liggen als het warm is staan koeien liever rechtop. Een symptoom van hittestress is dat koeien tot wel 2 uur minder liggen op een dag. Staand kunnen koeien namelijk makkelijker hun warmte kwijt. Hittestress uit zich vooral in het opnemen van minder voer, een lagere melkgift en uier-en klauwproblemen. Voorkomen dus, maar hoe?

Met deze tips zorg je voor een koe zonder hittestress!

Tip 1. Een nieuwe dag indeling. 

In de zomer is het binnen meestal beter toeven dan buiten, dat vinden de koeien ook. Daarom is het goed om een andere dagindeling te overwegen. Het warmste gedeelte van de dag houdt u ze binnen en wanneer het weer afkoelt kunnen ze weer naar buiten. Zo voorkomt u de grootste problemen met hittestress. Is het de hele dag extreem warm, dan is een schema van ’s nachts weiden en overdag binnen een goede uitkomst.

Tip 2. Koel uw koe.

Bij hitte is het verstandig de koeien actief te koelen. Dat kan door lucht op de dieren te blazen in de ligboxen en denk ook aan de wachtruimte en droge koeien. Koeien extra koelen met nevel in combinatie met ventilatie is bij hoge temperaturen een methode die ook kan worden gebruikt. Denk er wel aan de uier droog te houden, vanwege de hygiëne.

Tip 3. Zorg voor extra water.

Net als mensen moeten koeien bij extreem warm weer veel en schoon water kunnen drinken. Vergeet ook de jongste kalveren niet. Geef ze tussen de melk door extra water. Kalveren hebben veel baat bij extra water, maar meng het water niet door de melk: dat veroorzaakt stremmingsproblemen en dus diarree. Voor de melkkoeien en het jongvee geldt dat een toevoersnelheid van minimaal 15 liter per minuut nodig is, aangezien ze in korte tijd veel water moeten kunnen opnemen.

Tip 4. Extra hygiene in de stal. 

Niet alleen de koe zelf, maar de stal verdient extra aandacht tijdens het warme weer. Door de hitte groeien de bacteriën in het ligboxstrooisel, waardoor het risico op Klebsiella verhoogd is. Hoewel het door de warmte niet erg aantrekkelijk is om uzelf in het zweet te werken, is het toch verstandig meer aandacht te besteden aan de boxhygiëne. Vul ze vaker aan en maak ze een extra keer schoon. Zelfs als de koeien buiten lopen. Ze hoeven maar één keer te gaan liggen na het melken om een infectie op te lopen.

Tip 5. Een nieuwe stal inrichting.

Tijdens hitte is een koele en hygiënische omgeving erg belangrijk. Door de daken met water nat te spuiten is de stal te koelen en het blinderen van de ramen en lichtplaten kan ook helpen om de warmte buiten te houden. Voorkom directe zon inval in de stal en laat het licht zoveel mogelijk via de zijgevels binnenkomen. Voor de hygiëne is het belangrijk de vliegenbestrijding te gebruiken. 

In onze webshop verkopen we alles om hittestress te voorkomen. Vergeet ook niet het belang van een goede bodembedekker. Bied mee met onze veiling en sla nu extra voordelig uw product in!