Gezond en vlot de lammetjestijd doorkomen?

8 maart 2022 blog image

Lammetjestijd, voor schapenboeren is dit de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar. Elk jaar worden er in Nederland ontzettend veel lammetjes geboren en kun je op veel plaatsen de jonge beestjes bewonderen. Op schapeneiland Texel alleen al worden er bijvoorbeeld al zo’n 22.000 lammetjes per jaar geboren! Het is natuurlijk een prachtig gezicht, de pasgeboren lammetjes die al een paar dagen na hun geboorte ongelooflijk vrolijk en enthousiast door de wei huppelen. Fantastisch om te zien natuurlijk, maar wat voor dingen zijn nou precies belangrijk tijdens de lammetjestijd?

Lammetjesdrukte!

De meeste lammetjes in Nederland worden geboren in maart en april, dit is dan ook een drukke periode voor de schapenboeren door heel het land. Op sommige boerderijen worden er meer dan duizend lammetjes geboren en het aflammeren is natuurlijk niet strak in te plannen. 24 uur per dag komen de lammetjes één voor een ter wereld. Het ene uur gebeurt er niks en een uur later worden de lammen in recordtempo gebaard. Bij deze aantallen moet er constant iemand aanwezig zijn bij de ooien om in de gaten te houden welke lammetjes bij welke moeder horen. Ontzettend druk, maar fantastisch werk natuurlijk. Af en toe is het nodig om een lammeren verlosser te gebruiken om uw schapen te helpen bij de bevallig, u kunt uw lammeren verlosser nu bij ons bestellen.

3 Belangrijke elementen voor een gezonde levensstart van uw lammetjes

De start van het leven van een lam is ontzettend belangrijk. Hieronder staan 3 belangrijke elementen die bijdragen aan een vlotte en gezonde geboorte van uw lammetjes.

1.       Goede voeding: Acht weken voor het aflammeren is het belangrijk om uw schapen bij te voeren met ruwvoer en schapenbrok. Neem eens een kijkje tussen onze soorten hooi voor uw drachtige ooien. Het bijvoeren van uw schapen tijdens de dracht voorkomt een tekort aan mineralen en energie. Dit bevordert niet alleen de gezondheid van uw schapen, maar ook die van de lammetjes. Ook brengt het de productie van melk goed op gang.

2.       Rust: Rondom het aflammeren is het belangrijk dat uw schapen zo weinig mogelijk stress hebben. Zorg ervoor dat uw schapen een rustige vaste plek hebben een aantal weken voor het aflammeren, dit voorkomt onrust en stress waardoor de bevalling vlotter verloopt.

3.       Biest: Binnen 24 uur na de geboorte is het van belang dat uw lammetjes de eerste biest krijgen. Biest is rijk aan goede voedingsstoffen en afweerstoffen, en zorgt voor een goede start van het leven van uw lammetje. Meestal krijgt het lammetje genoeg biest bij de moeder, maar vooral bij meerlingen is dit niet altijd het geval. Als dit niet zo is, is het belangrijk dat u het lammetje zelf gaat spenen.

Schapenboerderij ‘De Waddel’ Texel

Op de Texelse schapenboerderij ‘De Waddel’ woont Jan-Willem Bakker. Hij runt hier een schapenboerderij die al sinds 1625 bestaat. In de onderstaande video ziet u de eerste aflevering van een fantastische serie van maar liefst 8 afleveringen over de lammetjestijd op zijn boerderij.

Met de fles

Gemiddeld krijgt een schaap twee lammetjes per dracht, maar het kan natuurlijk gebeuren dat dit er meer zijn. In 2019 werd er in Nederland zelfs een lammetjeszesling geboren! Omdat een ooi twee spenen heeft kan het dier vaak ook maar 2 van haar lammetjes op een gezonde manier opvoeden. In een geval van drie lammetjes of meer moeten de overgebleven lammetjes dus helaas hun moeder verlaten. De beestjes kunnen opgevoed worden door een pleegmoeder of ze kunnen worden grootgebracht met de fles. Vaak wordt er dan kunstmatige voeding in drinkflessen en emmers gebruikt om de lammetjes op te voeden.

Blij in de wei!

Het herkenbare beeld van de pasgeboren lammetjes in de wei. Heerlijk om te zien hoe de lammetjes met hun moeders tussen de afrastering al springend en rennend het leven ontdekken en dag in dag uit aan het spelen zijn. Een goede afrastering is voor uw schapen en hun lammetjes natuurlijk erg belangrijk om bij elkaar te blijven, zo kunnen zij gezond en vrolijk opgroeien. Met ons AKO Schapennet TitanNet’ zorgt u voor een goede afrastering.

Voor alle geit- en schaapartikelen neemt u een kijkje bij Fouragehandel Bus!