Samonellose in de stal

8 juni 2021 blog image

Ziektes zitten in een klein hoekje. Denk aan salmonellose, een, helaas, toch veel voorkomend ziektebeeld in de stal. Salmonellose veroorzaakt vaak hoge koorts, diarree (soms met bloed), verwerpen en sterfte. Jonge kalveren zijn extra gevoelig voor een salmonellabesmetting en kunnen de infectie gemakkelijk, aan elkaar en aan u als boer, doorgeven. Maar hoe handelt u wanneer deze ziekte opduikt in uw stal?

De runderen nemen de salmonellabacteriën via de bek op. De bacteriën nestelen zich vervolgens in het maagdarmkanaal van het rund, waar ze voor ontstekingen zorgen. Vanuit het maagdarmkanaal kunnen de bacteriën zich via de lymfe- en bloedbaan verspreiden. Na de besmetting scheiden de dieren gedurende enkele weken miljoenen salmonellabacteriën met de mest uit. Opname van één gram mest is al voldoende om bij een gezond dier ziekte te veroorzaken.

Zo krijgt u samonellose de stal weer uit!

Wat te doen als u een salmonellabesmetting op uw bedrijf is vastgesteld? Isoleer zieke runderen in een ziekenstal, en neem maatregelen om te voorkomen dat andere runderen in contact komen met mest van zieke runderen. Laat bij runderen met verschijnselen van salmonellose een mestkweek met gevoeligheidsbepaling uitvoeren.

Verhoog de weerstand van uw runderen tegen salmonellose

Controleer op leverbot (vooral in de gevoelige gebieden) door een tankmelkmonster en onderzoeken op afweerstoffen tegen leverbot. Zijn er aanwijzingen voor een leverbotinfectie? Bestrijd de infectie dan in overleg met uw dierenarts. Controleer en optimaliseer de voeding gedurende de droogstand en de overgang naar lactatie (transitieperiode). Controleer en optimaliseer de voeding van de kalveren. Controleer de biestvoorziening van de jonge kalveren met een bloedonderzoek bij de kalveren.

Verstrek vanaf de eerste week krachtvoer, ruwvoer en water om de penswerking op gang te brengen. Controleer en optimaliseer de mineralenvoorziening. Controleer ook de andere factoren die mogelijk de weerstand van jongvee of volwassen runderen tegen salmonella verminderen (zoals stalbezetting, kreupelheden).

Hoe houdt u salmonellose uit de stal?

Wanneer salmonellose zich heeft voorgedaan in uw stal houdt u deze voor een volgende keer natuurlijk liever buiten de deur. Belangrijk is dat u de oorzaak van de besmetting vast stelt. Zo voorkomt u dat salmonellose zich weer op die manier de stal indringt.

 

Bij Fouragehandel Bus hebben we alles in huis om de gezondheid van uw dier optimaal te houden. Elke week weer nieuwe veilingen zodat u niet alleen de hoogste kwaliteit heeft maar ook de laagste prijs! Maak een account en bied mee.